Piši da bi prodao. Prodaj ono što je napisano.

30.10.2010.

Kao što vidite iz naslova najveći utisak na mene drugog dana biZbuZZ-a ostavilo je Tatjanino predavanje o pisanju, a trećeg Tomino o prodaji. Šta smo još lepo naučili u ova dva dana na biZbuZZu pročitajte u ovom postu, a o basketu, kafanama, islasku u Scenu i svim tim stvarima oko konferencije čitaćete u sumarnom postu ovih dana 🙂

 Drugi dan je otvorio Miloš Lalić, direktor sajta Putovanja.info. Miloš možda nije imao toliko ekskluzivnu vest kao prošle godine ali nam je preneo iskustva sa novog projekta – online prodaje avio karata. Ono što su meni bile najvažnije stavke koje sam ponela sa predavanja su: pokušajte da online prodajete proizvod kojem je internet prirodno mesto za prodaju (za avio karte to je slučaj) i call centar je nešto što morate obezbediti ukoliko želite da imate ozbiljnu online prodavnicu.

Posle Miloša Jelena Jovanović nam je pričala na temu “eShop – dobre i  loše prakse”. Jelena nam je govorila o istinama i zabludama vezanim za prodaju i promociju. Najinteresantnije zabluda koju i kod nas koji se bavimo Internetom često prepoznajem je: inovacije su ono što će vas probiti na tržište. Imam utisak da jako često krećemo od toga moramo da imamo originalnu i revolucionarnu ideju da bismo se bavili online biznisom, ali iskustva pokazuju da to nije dovoljan, a ni potreban uslov za tako nešto.

Drugog dana meni se najviše dopao nastup koji imala Tatjana Vehovec na temu “Piši kao što prodaješ. Prodaj kao što je napisano. Ne znam da li energija i harizma kojom Mooshema zrači dolaze iz knjiga koje je pročitala 🙂 (i poklonila ) ali kada je javni nastup u pitanju od ove žene možemo  mnogo da naučimo.  A pisanje zvuči jednostavno: ne morate da budete talentovani za pisanje, da imate stila, da znate mnogo o kopirajtingu ali izbegavajte da se proseravate 🙂

Nezahvalnu ulogu da nastupi posle Tatjane imao je Srđan Erceg iz kompanije Huge Media. Srđan se sasvim lepo snašao i na  primeru kampanje za Frikom sladolede nam pokazao kako mogu kreativno da se iskoriste Facebook aplikacije.  Srđan je demonstrirao kako je izgledala igrica, objasnio nam kako je izgledao rad na samom projektu ali i ispričao šta su radili sa viškom sladoleda 🙂

Naredno predavanje koje je održao Mile Kostić sam propustila pošto sam u baru čekala da krenu unconference predavanja . Pošto su ova predavanja kasnila, a po redovnom programu je išao okrugli sto koji sam želela da ispratim sve što sam uspela u toj kombinacije je da propustim i unconf priču ali i predavanje Mileta Kostića tako da ću vas zamoliti da u komentarima napišete vaše utiske o svemu što smo propustili.

Pre besplatnog ručka koji je platio Orion kao izvinjenje za lošu internet vezu,  Ivan Ćosić, Ognjen Stojanović i Veroljub Zmijanac u okviru okruglog stola Blogosfera, ishrana = zdravlje i sport poveli su nas u  trku za zdravim životom.  Ivana sam slušala nekoliko puta (projekat Aktivno leto, BlogOpen…) i svaki put mi je njegova priča veoma inspirativna. Čovek je putem svog bloga ali i gostovanjem na IT konferencijama na najbolji mogući način pokrenuo dosta ljudi koji sede za računarom na razmišljanje o aktivnom i zdravom životu.  Meni je veoma interesantno koliko je Ivan u procesu mršavljenja naučio o ishrani ali i o nekim važnim lekcijama iz psihologije (postavljanje ciljeva, motivacija…) koji možemo upotrebiti u svim oblastima života.

Kada se pokrenete i krenete u oblast učenja o hrani dobra početna tačka sa osnovnim informacijama koje vam trebaju je Ognjenov post o ishrani za mršavljenje kroz koji je Ognjen prošao u svojoj prezentaciji. Još jednom poruka da ako stvarno želite da rezultati budu trajni morate da promenite svoje navike i veoma puno naučite u tom procesu.

Posle ručka imali smo i dve prezentacije o E-commerce rešenjima. Prvo je održao moj saigrač iz ekipe za basket 🙂 Vanja Al-Halidi iz  Implementeka koji je predstavio  Magento rešenje.  Posle njega Milorad Stojković i Nikola Mitić iz Web Design Beach-a napravili su poređenje Magento i Drupal (Ubercart) e-commerce rešenja.

A posle predavanja drugog dana kreće prava zabava: turnir u basketu za koji je prijavljeno neverovatnih 16 ekipa, kafana Mrak pa već tradicionalni izlazak u kafić Scena, a onda i prepričavanja doživljaja do ranih jutarnjih časova (bukvalno, u krevet smo legli oko 7 ujutru :)).

Iako sam dočekala jutro čvrsto sam odlučila da ipak ne propustimo predavanja trećeg dana tako da sam fizički bila prisutna u sali već od 11h. Iako fizički tu, moram priznati da sam uspela da se razbudim tek posle nekoliko kafa tako da predstavnici Eshopova koji su imali prezentaciju toga jutra nisu uspeli da privuku moju pažnju. Rekla bih da su Vladimir Nikolić iz Limunda i Jugoslav Petković iz mimovrste bili sasvim dobri tako da ako sam nešto bitno propustila još jednom ću vas zamoliti da budete drugari i to nam napišete u komentarima 🙂

Poslednje predavanje na konferenciji imao je Tomislav Car i pošto smo se sa Tomom družili prethodnih dana i videli koliko iskustva ima, njegove savete za prodaju oglasnog prostora sam pažljivo ispratila.  Koliko vidim sprema post o bizbuzzu pa da preporučujem da pročitate kakve savete kada je prodaja u pitanju ima.

Priča o tome da mi već dosta znamo o nekim čudnim rečima koje su vezane za internet (SEO, CTR, Google Analytics….) ali da nam za uspešan biznis često nedostaju neke preduzetničke veštine (uključujući tu i prodaju) krenula je još pri dolasku sa ekipom u kolima (IvanVeroljub) i nekako nas pratila tokom cele konferencije.  Nisu se utisci još uvek  kompletno slegli ali razvijanje veština koje su nam potrebne za pravu biznis priču mi deluje kao stvar na kojoj ću ja raditi naredne godine.

Koja je najvažnija lekcija koju ste vi naučili? Šta ste poneli sa bizbuzza ove godine i kakve nove ideje su se javile?

Autor: Jelena Rakić

2 komentara

01.11.2010. @ 18:35

Jeco, mislim da je glavna stvar koju sam ja sada poneo jeste da od kreatora i autora sajta Trčanje.rs prerastem u vođu sajta, koji ima odgovornost prema sebi i svom radu u smislu da vodim biznis – Trčanje.rs je magazin i biznis je onlajn medija sajt.

U tom smislu jedno celokupno šaltovanje sa tehnika na biznis je glavni utisak, zajedno sa inspiracjiom da “natereramo” biznis da nas prepozna kao dragocenog partnera.

Seminar je još jednom bio odlično mesto za inspiraciju, ali i jedno sveokupno učenje o sopstvenom biznisu.

02.11.2010. @ 16:01

@Veroljube – podržavam te u ideji o “vođi sajta” jer ti je sajt u branši koja nije toliko zastupljena na internetu tako da ćeš sigurno imati uspeha u svom radu sa sajtom (nešto slično i ja pokušavam sa salsanis.com ali za sada nisam nešto ozbiljnije ulagao u isti).

Što se tiče seminara, kako sam već u realizaciji jedne ideje, ovogodišnji BizBuzz mi je došao kao neka potvrda da sam na dobrom putu.

Ono što sam zapamtio i što pokušavam već neko vreme da uradim jeste da stvari rešavam jednostavno i bez nepotrebnih komplikacija, kada je u pitanju prodaja, a i sam rad (a i život uopšte).

Jednostavna rešenja naspram kompleksnih, proaktivnost naspram neaktivnosti, kretanje ka problemu a ne bežanje od istog, je ono što sam ja uspeo izvući iz konteksta predavanja sa ovog seminara.

Na mene je možda najjači utisak ostavio case study MimoVrste (koji ćete tek opistati :)) jer je momak koji je predavao, i svojim nastupom i znanjem i podacima o organizaciji koje je naveo, pokazao kako jedna ozbiljna firma treba raditi.

Do sledećeg viđenja… pozdrav!


DODAJ KOMENTAR