Mart 7April 8

Salon Muzeja savremene umetnosti, Beograd

Izlozba Play Cultures predstavlja savremenu umetnicku produkciju digitalnih igara i prikazuje moguci pogled na to kako se zanr digitalnih igara moze upotrebiti na kreativan i angazovan nacin. Izlozba se sastoji od samostalnih igara, modova, video radova, multiplejer igara i interaktivnih prica.

 

Izlozba sadrzi radove u rasponu od politicke propagande do hakerske tehnike, od visokog estetizma do socijalnih tema. Neki radovi kritikuju internu logiku algoritma, neki dekonstruisu postojece igre i ometaju sam koncept igrivosti.

Umetnici:

AES + F (RU), Afkar Media (SY), Alon Tzarafi (IL), Fiambrera (ES), Gonzalo Frasca (UY), Jodi (BE, NL), Molleindustria (IT), Personal Cinema (GR), Persuasive Games (US), Robert Praxmarer (AT), Serious Games Interactive (DK), Tale of Tales (BE), Vladan Joler (RS), Vladimir Todorovic (RS, SG), Urtica (RS)

AES + F Rusija

↑ Tri umetnika rođena u Moskvi Tatiana Arzamasova, Lev Evzovich i Evgenij Svijatski osnovali su AES grupu 1987. Njihova prva izložba u inostranstvu bila je 1989. godine u Howard Yezersky Galeriji u Bostonu (SAD). Od tada su njihovi radovi prikazivani po galerijama, muzejima i festivalima u Rusiji i Evropi. 1995. godine grupi se pridružuje i fotograf Vladimir Fridkes i tada se ime grupe menja u AES + F. Spektar stvaralaštva grupe AES + F obuhvata fotografi ju, digitalnu umetnost i video-art, ali takođe i upotrebu tradicionalnih medija kao što su crtež, slikarstvo i skulptura.

Njihovi radovi učestvovali su na mnogobrojnim bijenalima (Venecija, Lion, Sidnej, Gwangju, Tirana, Istanbul, itd.), velikom broju grupnih i samostalnih izložbi svuda po svetu, a nalaze se i u kolekcijama najvećih ruskih nacionalnih muzeja i muzeja u Evropi kao što su Državna Tretjakov Galerija (Moskva), Državni Ruski Muzej (Sankt Petersburg), Multimedia Art Center (Moskva), Moderna Museet (Stokholm), MEP (Pariz), les Abattoirs (Tuluz), FNAC (Pariz), Center Pompidou (Pariz), Muzej savremene umetnosti Beograd itd.

→ Last Riot [Poslednja pobuna, 1-kanalni HD video, 22 minuta 30 sekundi, 2007.]
Virtuelni svet stvoren od strane realnog sveta 20. veka raste nezaustavljivo kao organizam u Petrijevoj šolji. Prelazeći svoje granice ka novim zonama, taj svet absorbuje svoje tvorce i menja se u nešto sasvim novo. U ovom novom svetu, stvarni ratovi izgledaju kao igra na sajtu američke vojske www.americasarmy.com.

Mučenje zarobljenika više liči na sadističku vežbu valkira modernog doba. Tehnologije i materijali transformišu veštačku sredinu u fantastičan predeo nove epohe. Ovaj raj je izmenjen svet gde je vreme zamrznuto a prošlost je komšija budućnosti. Njegovi stanovnici lišeni su polnih odlika postajući nalik anđelima. Ovo je svet gde žestina/grubost, neodređenost erotske imaginacije postaje prirodna u neprirodnoj promenljivosti trodimenzionalne perspektive. Heroji nove epohe imaju samo jedan identitet – identitet učesnika u poslednjoj pobuni. Svako tuče i sebe i druge, više ne postoji nikakva razlika između žrtve i agresora, muškog i ženskog. Ovaj svet slavi kraj ideologije, istorije i etike. Kopirajt AES+F. Vlasništvo Triumph Gallery (Moskva) i Multimedia Art Center Moscow

AFKARMEDIA Sirija

↑ “Naši ciljevi su da stupimo u kontakt sa ljudima širom sveta i dopustimo im da uživaju stereotipima koji su nas pritiskali proteklih dekada. Takođe želimo da dopremo do Muslimana na način koji poštuje njihovo bogato kulturno nasleđe i religiju, kako bi ih izvukli iz oklopa u koji su stavljeni, I da obogatimo civilizaciju 21.veka pravdom, prihvatanjem i ljubavlju. Naša istorija: Počeli smo sa radom u proleće 1997.godine, željom jednog čoveka da stvori san koji spaja veštinu i iskustvo, zajedno sa nadom i odlučnošću da probudi i osveži surovu realnost.” – AfkarMedia > www.afkarmedia.com

→ UnderSiege [Pod opsadom, FPS igra, 2005.]
“UnderSiege” je video igra koja se bavi modernom istorijom Palestine, fokusirajući se na živote palestinskih porodica između 1999. i 2002. godine, tokom Druge Intifade. Svi nivoi su bazirani na istinitim pričama, a ličnosti su stvarna refleksija palestinskog društva. Ova igra prikladna je za uzrast od 13 i više godina, sadrži nasilje i otvaranje vatre na vojsku, ali ne i na civile ili maltreriranje, kao ni samoubilačko bombardovanje i terorističke simulacije. Sadržaji nivoa inspirisani su istinitim pričama palestinskog življa, koje su zabeležene u dokumentaciji Ujedinjenih Nacija (1978-2004). Zapadna obala i pojas Gaze su okupirana područja po zakonima UN, tako da se vojničke akcije izvođene od strane lokalnih boraca protiv okupatorskih sila smatraju prihvatljivim.

MOLLEINDUSTRIA Italija

↑ Italijanska grupa Molleindustria koju čine umetnici, dizajneri i programeri koji uvode video igre kao popularnu formu mas-komunikacije. Koristeći jednostavne on-line igre oni pokušavaju da zaobiđu mejnstrim distribucione kanale i testiraju prakse koje mogu biti lako simulirane i efikasne. > www.molleindustria.org

→ Operation Pedopriest [Operacija Pedopop, fleš igra, 2007]
Ponovo je crkva u središtu kontroverzi vezanih za seksualna zlostavljanja počinjena od strane sveštenika. Vatikan je stvorio specijalnu jedinicu kako bi sprečio da grešnici budu uhvaćeni na delu. Vaš zadatak je da kontrolišete operaciju: sprovodite zakon ćutanja i prikrivate skandal dok se medijska pažnja ne stiša. Igra “Operation: Pedopriest”, delimično bazirana na BBC-jevom dokumentarcu pod nazivom “Seks, kriminal i Vatikan”, označena je kao “virtualna pornografija” od strane Hrišćanske demokratske stranke (UDC). U junu 2007.godine, član Italijanske vlade izjavio je da policija radi na tome da locira i ugasi sve sajtove na kojima se igra nalazi.

TALE OF TALES Belgija

↑ Auriea Harvey i Michael Samyn sarađuju od 1999. godine kada se Auriea preselila iz Nju Jorka u Gent u Belgiji, gde par i danas živi i radi. Prvo su bili poznati kao Entropy8Zuper!, baveći se inovativnim veb dizajnom i multimedijalnim prezentacijama. Tale of Tales je studio za razvoj igara koji su osnovali 2002. godine. Cilj Tale of Tales je stvaranje elegantne i emocionalno bogate interaktivne razonode za ljude koji nisu očarani većinom savremenih kompjuterskih igara.

→ The Endless Forest [Beskrajna šuma, multiplejer onlajn igra, 2005-2007]
“Beskrajna šuma” je PC igra za više igrača. U igri, svako je jelen u prostranoj virtuelnoj šumi. Ne postoje ciljevi, zadaci niti chat, samo trčite kroz šumu i gledate šta se dešava. Postoji mnogo iznenađenja koja možete otkriti! Igra može da se slobodno downloaduje na sajtu > www.endlessforest.org.

VLADAN JOLER Srbija

↑ Medijski umetnik. Radi na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu i kao kreativni director EXIT festivala. On je takodje član Eastwood – Real Time Strategy Group. Polja aktivnosti su igre i web dizajn, aktivizam, društvena praksa i obrazovanje.

→ 2008. Politički Simulator [samostalna igra, 2004]
“2008. Politički Simulator” je igra koja razmatra moguće implikacije promena političke klime u Novom Sadu nakon lokalnih izbora 2004. godine. Igra predstavlja tri različita scenarija koja su bazirana na već viđenim događajima tokom devedesetih u Srbiji i Vojvodini sa direktnim implikacijama na skorašnja politička dešavanja. > http://www. joler.org/2008/2008.htm

Salon Muzeja savremene umetnosti
Pariska 14, Beograd
tel/fax: +381 (0)11 2630 940

www.msub.org.yu

Radno vreme: od 12 do 20 časova
Utorkom je Salon zatvoren za publiku

Tags:

± Interesantno?  
 Loading …