PR 2.0 & Social Media: inovativne PR alatke za korporativnu i brend promociju na Internetu

23.04.2009.

Jelena Tašić je prezentovala rad na temu PR 2.0 & Social Media koji je predstavio neke osnovne tehnike PR-a korišćenjem socijalnih medija, uz nekoliko vrlo konkretnih primera iz sveta, i na žalost potpunim preskakanjem situacije u Srbiji.

 

Na početku predavanje Jelena nas je podsetila da je koncept Web 2.0 da autor i komentator imaju isti značaj, odnosno da je osnovna karakteristika današnjeg Weba interakcija.

PR 2.0 koncept se bazira na korišćenju blogova i socijalnih mreža da bi se proizvod promovisao, odnosno prodao. Blogeri postaju sve značajniji, ljudima je stalo do toga šta oni misle i o čemu pišu. U prethodnih nekoliko godina je izražen rast značaja društvenih mreža, videa na Internetu, blogova, RSS fidova, i PR stručnjaci postaju svesni toga.

U odnosima sa medijima se sve više koriste online alatke, saopštenja za medije se prilagđavaju pretraživačima Interneta, online tehnike smanjuju troškove, što je izuzetno bitno u doba recesije.

Zanimljiviji deo predavanja su naravno studije slučaja. Neke su već dobro poznate, ali čuli smo i nešto novo…

  • Čokoladica Wispa, koja je nekada bila popularna, ali je njena proizvodnja obustavljena, da bi se njeni proizvođači 2007. godine odlučili da ponovo pokrenu proizvodnju. Napravljena je kampanja na Facebooku, MySpace, YouTube, pod sloganom “Bring back Wispa”, želeći da podstaknu ljude i da vide koliko njih se interesuje za taj proizvod. Sama kampanja je bila pravi pogodak, budući da su podigli svest javnosti i ostvarili veliku prodaju.
  • Samit konferencije G20, prvi blogeri su dobili novinarske akreditacije, postavljali pitanja i sedeli sa novinarima.
  • Skittles, proizvod kompanija Mars, sajt proizvoda kao skup user generated contenta širom weba koji za temu ima Skittles (video materijal sa YT, postovi sa foruma, grupa sa FB-a).
  • Dell je zvanično objavio ROI od Twittera – 1 milion dolara.

Negativni trendovi

  • Flogging – stvaranje fake bloga, odnosno pravljenje bloga o kompaniji ili njenim proizvodima, bez naznake da radite za tu firmu. Primer: Sony, koji je unajmio agenciju da napravi blog o dva tinejdžera koji Sony konzole dižu u nebo.
  • Astroturfing – kompanija plaća ljudima da postuju pozitivne komentare na forumima i blogovima, bez da se predstave da ih dotična firma plaća.

Na kraju ono što je imalo potencijal da bude najzanimljiviji deo predavanja – PR 2.0 u Srbiji. Međutim, osim konstatacije da postoji veliki potencijal, odnosno da 33,6% ljudi koristi Internet u Srbiji nismo čuli ništa više o tome. Gaga Đermanović je pitanjima pokušala da animira predavača, ali osim uopštenih odgovora i priče o poslovnim tajnama nije dobila odgovor vredan pominjanja.

Na kraju – zanimljiva tema, korektna izvedba (bolji odrađeni slajdovi nego sama izvedba), ali na žalost nedostatak spremnosti ili znanja da se priča o ovoj temi u Srbiji.

Autor: Vladimir Trkulja

2 komentara

23.04.2009. @ 13:08

Uvek je beskrajno simpatično slušati o PR 2.0.
Hm, ali da li je zaista PR 2.0 (samo) formiranje grupe na FB?!

D Dj

23.04.2009. @ 20:46

Mali mi bode oci ovo ‘ROI od $1m’, jer Return On Investment predstavlja relativnu a ne apsolutnu vrednost, dakle, to je odnos između investicija i prihoda od tih istih investicija.
Dakle ispravno bi bilo ‘prihod (revenue) od $1m’.


DODAJ KOMENTAR