Poslednje predavanje na biZbuZZ 2009 konferenciji održao je Predrag Kolaković, koji je pričao o avanturi razvoja web servisa na primeru InternetID.biz – servisa za jednostavno kreiranje sajtova za mala preduzeća.

 

Predrag i njegov kolega Endre Zonai su uz podršku poslovnog inkubatora Zrenjanin osnovali firmu, kojoj je InternetID.biz osnovni proizvod. To znači da su njih dvojica jedni od retkih mladih preduzetnika koji su se odlučili da započnu svoju karijeru uz pomoć poslovnog inkubatora, koji im je obezbedio osnovne uslove za poslovanje, u vidu poslovnog prostora.

Meni lično je sam koncept započinjanja sopstvenog biznisa uz podršku inkubatora jako zanimljiva stvar, a i Predrag se tokom svog predavanja uglavnom bavio aspektima razvoja samog servisa, a ne njegovim funkcionalnostima.

Ipak, pomenuću da je servis manje-više klasičan napravi-sajt-za-par-minuta princip, a ono što je zanimljivo je da izmenu podataka na strani firme omogućava kliktanjem na sam sadržaj (tekst/slika), što prilično pojednostavljuje stvari.

Kada su u pitanju iskustva stečena razvojem ovog servisa, Predrag je naveo da su osnovni tim činili dizajner, koder, programer i menadžer, te da je sam proces išao dosta sporo, budući da su radili i poslove sa strane iz kojih su finansirali razvoj ovog servisa. Problemi sa ljudskim resursima – odustajanje ljudi, nekvalitetan kadar, menjanje ključnih stvari u sistemu su samo neki od problema sa kojima su se suočili.

Predrag je na kraju izneo predviđanja o budućnosti ovog servisa, koju vidi u integraciji sa nekim većim poslovnim sistemom ili prodaji.

Ukoliko imate dobru poslovnu ideju, a fali vam poslovni prostor, saveti i podrška prilikom osnivanja firme, pogledajte npr. poslovni inkubator Zrenjanin, ili poslovno-tehnički inkubator u Beogradu, sa kojim ja lično imam pozitivna iskustva.

Share and Enjoy:

Tags:

Autor: Vladimir Trkulja