Predstavljanje projekta lokalizacije slobodnog softvera


Warning: sprintf() [function.sprintf]: Too few arguments in /var/www/vhosts/itdogadjaji.com/httpdocs/wp-content/plugins/event-calendar/template-functions.php on line 513

Ministarka za telekomunikacije i informatičko društvo, dr Aleksandra Smiljanić, obratiće se prisutnima na skupovima na Prirodno-matematičkom fakultetu u Kragujevcu i Elektronskom fakultetu u Nišu, u ponedeljak, 21. aprila. Tom prilikom će biti prezentovani rezultati dosadašnjeg rada njenog ministarstva, sa posebnim naglaskom na lokalizaciju popularnih besplatnih softverskih alata na srpski jezik.

 

Delegacija Ministarstva za telekomunikacije i informatičko društvo prezentovaće rezultate dosadašnjeg rada ministarstva u Kragujevcu i Nišu, u ponedeljak, 21. aprila. Posebna pažnja biće data rezultatima projekta lokalizacije popularnih besplatnih softverskih alata na srpski jezik. Prezentacija na Prirodno-matematičkom fakultetu u Kragujevcu počeće u 11.00 časova, dok je početak prezentacije na Elektronskom fakultetu u Nišu zakazan za 14.30 časova.

Prezentaciju sa uputstvima za preuzimanje i korišćenje besplatnog softvera održaće predstavnici niškog i beogradskog univerziteta koji su uradili lokalizaciju. Posetioce će pozdraviti dr Aleksandra Smiljanić, ministarka za telekomunikacije i informatičko društvo. Ovo Ministarstvo finasiralo je lokalizaciju najpopularnijih programa koji se mogu besplatno preuzeti i dostupni su svima preko sajta Ministarstva, na Internet adresama Prirodno-matematičkog i Fakulteta organizacionih nauka iz Beograda i Elektronskog fakulteta iz Niša. Od kraja marta zabeleženo je već više od 20.000 preuzimanja besplatnih programa sa sajta Ministarstva za telekomunikacije i informatičko društvo Srbije.

Ovim poduhvatom Ministarstvo za telekomunikacije i informatičko društvo Srbije približio je osnovne računarske programe malim firmama, školama, državnim institucijama i građanima, odnosno svima onima koji žele da koriste legalan softver za koji ne moraju da plate. Istovremeno, time se omogućava korišćenje računara svima koji engleski jezik znaju loše ili nimalo.

Lokalizacija označava prevođenje softvera na lokalni, u ovom slučaju srpski, jezik. Ovom lokalizacijom obuhvaćeni su GNU/Linuks operativni sistemi Fedora i Ubuntu (pojaviće se u verziji srbLinuks), OpenOfis.org, Mozila Fajerfoks i Tanderbird, u ćiriličnim i latiničnim verzijama. Reč je o neophodnim programima za korišćenje računara koji omogućavaju pisanje teksta i tabela, izradu prezentacija i dokumentacije, pretraživanje Interneta i korišćenje elektronske pošte.

Autor: Vladimir Trkulja


DODAJ KOMENTAR