Pregled predavanja sa prvog dana konferencije iFront

10.06.2009.

Wrapup prvog dana konferencije iFront objavljujemo kao integralni izveštaj sa svih predavanja, iako smo do sada praktikovali da pojedinačne izveštaje postavimo na sajt čim ih napišemo. Ovog puta smo odlučili da probamo nešto novo, te vam predstavljamo kompletne utiske sa svakog od danas održanih predavanja. Naravno, ukoliko vam se više sviđa način pokrivanja događaja koji smo do sada praktikovali, slobodni ste da nam to kažete u komentarima.

 

Konferenciju je otvorila Ministarka za telekomunikacije i informaciono društvo, Jasna Matić, a prvi put smo prisustvovali i njenom zvaničnom predavanju o stepenu razvoja informacionih tehnologija u Srbiji (sa sve slajdovima). Pored preseka stanja u oblasti IT-ja, Ministarka je najavila dolazak PayPala u Srbiju tokom 2010. godine, iznevši podatak da je njeno ministarstvo ponudilo pomoć u posredovanju između firme odgovorne za toliko očekivanu uslugu u Srbiji, i nadležnih lokalnih institucija. Nadamo se da sve neće ostati samo na priči.

Prvo od toliko očekivanih predavanja „stranaca” je održao Simone Brunoci, pravi profesionalac u tehničkom smislu (barem tako njegove reference kažu), ali zaista i profesionalan predavač. Predstavljajući usluge koje Amazon Web Services nudi sve vreme je imao odličan kontakt sa publikom, postavljao pitanja, dobijao odgovore, ali i odgovarao na postavljena pitanja. Takođe, on je prvi predavač koji je direktno pozvao publiku da tokom celog predavanja twittuje i bude aktivna. Šta reći, osim – svetski standardi, valjda će uskoro doći i među naše predavače.

Njegove slajdove možete pogledati ovde.

Simone je govorio o cloud computing konceptu, odnosno uslugama koje Amazon nudi na infrastrukturnom nivou, a koje omogućavaju veću fleksibilnost i ekonomičnost od klasičnih rešenja. Pomenuo je da Amazonov hosting servis S3 trenutno skladišti više od 52 milijarde objekata, koji se opet redudantno čuvaju na njihovim serverima, te uslugu CloudFront koja omogućava serviranje sadržaja sa geografski najbliže lokacije korisniku. Posebno je naglašena usluga EC2, odnosno Amazon Elastic Compute Cloud, koja omogućava korisnicima da na raspolaganju tokom proizvoljnog vremenskog perioda imaju željenu infrastrukturu, koja im se tarifira po satu korišćenja, ili na godišnjem nivou. Za kraj, Simone je naglasio da će se Amazon Web Services u budućnosti fokusirati na sertifikaciju developera koji koriste njihove alate, te ekspanziju na azijsko tržište i u smanjivanje laga Evrope za Amerikom (u smislu dinamike dostupnosti usluga).

Zašto je browserless pristup sadržaju i distribuciji podataka, pokušao je da nas ubedi Stevan Majstorović, ali njegov bled i usporen nastup je nakon harizmatičnog Italijana publiku ostavio prilično ravnodušnom.

Goran Takač, vlasnik E-dućana, je pored izražene netrpeljivosti prema odnosu države kad je u pitanju poslovanje na Internetu prisutnima predstavio koncept koji je tokom poslednjih nekoliko godina razvijao i sproveo u delo u vidu Internet prodavnice. Njegova ideja je bila da ponudi svim firmama registrovanim u zemlji da svoje proizvode plasiraju putem Interneta, ali tokom 3 godine rada, saradnja je ostvarena sa svega 7 firmi, što je poražavajući rezultat. Gospodin Takač je naveo različite primera gde je plasiranje robe putem Interneta dovelo do ozbiljnih ušteda u poslovanju, i izneo predloge o ozbiljnijem izlasku zaboravljenih grana domaće industrije (obrada drveta, tekstilna industrija) na strano tržište putem Interneta. Međutim, poražavajuća činjenica je da za proizvod koji u inostranstvu košta $100, nakon obračunavanja raznih carina, taksi i ostalih nameta stižemo do cifre od $287,94 koju krajnji kupac treba da plati – što je prilično neverovatno. Situacija je slična i prilikom izvoza robe, te se gospodin Takač pita da li država namerno želi da omete izvoz robe.

Na ovoj konferenciji svoju promociju je imao i nacionalni domen, odnosno RNIDS, koji je predstavljala Jelena Opačić. Ona je (na nešto ubedljiviji način nego Zoran Perović na minuloj E-trgovini) pokušala da prisutne uveri u opravdanost poslovanja na .rs domenu. Nakon kontraverzne promocije nacionalnog domena koja je ovih dana u žiži domaćih profesionalaca (i ovde), verujemo da će biti potrebno više ovakvih prezentacija i razumnih razloga da se svest o stvarnoj potrebi za nacionalnim domenom podigne na odgovarajući nivo. Lep i konkretan doprinos .rs promociji Jelena je dala registracijom svog prezimena na nacionalnom domenu.

Domaći startap KlikMee je i na iFrontu imao predavanje, kojim je održao kontinuitet podizanja svesti stručne javnosti o potencijalnim primenama 2D kodova u Srbiji, na osnovu iskustva širom sveta, a pre svega azijskih zemalja. Boris Dragović je bio ubedljivo najkompletniji domaći predavač prvog dana, koji je ponovo demonstrirao perfektnu pripremljenost za predavanje, kao i ogromnu dozu optimizma i vere u koncept koji promoviše. Boris je pokrenuo priču i o razlici između mobilnog interneta i interneta kome pristupamo putem mobilnog. Reč je o potpuno različitim konceptima i različitom načinu upotrebe interneta, te je važno razmišljati o funkcionalnosti sajtova kojima se pristupa sa mobilnog. Posebno izdvajamo priču o startapovima tokom mini panel diskusije, kada je Boris objasnio kako se zapravo finansiraju interesantni projekti u inostranstvu i zemlji – koncept tzv. „anđela”, odnosno venture kapitalista koji ulažu novac u neki konkretan projekat za koji smatraju da ima budućnost, dobijajući u početku određeni procenat vlasništva nad zajednički osnovanom kompanijom i „upumpavajući” novac u startap u vidu unapred dogovorenih tranši. Zanimljiv podatak je da se obično radi o svoti od milion evra, dolara ili nekih drugih jačih valuta, koja predstavlja minimalnu vrednost koju su investitori spremni da ulože u zajednički projekat.

Obilni ručak nije sprečio publiku da zauzme svoja mesta na predavanju Dejvida Rodžersa, kako se očekivalo iz PayPala…no, on je u međuvremenu napustio firmu, te je tokom predavanja PayPal pomenut jedino u kontekstu njegovih referenci. Ok, i da je ostao tamo, na pitanje koje bi mu većina prisutnih postavila odgovor je dala Ministarka – tokom 2010. godine. Dejvid je održao predavanje o Web analitici, koje je na momente zbog njegovog izuzetno brzog engleskog jezika bilo teško pratiti. Detaljno je prikazao procese web optimizacije i dao analizu resursa koji se u tu svrhu mogu koristiti. Predlažemo vam da pogledate slajdove sa ovog sveobuhvatnog predavanja i sami izvedete zaključke.

Poslednji predavač prvog dana iFront konferencije je bio Vinaj Bansal, koji je ispred firme Cisco pričao o izazovima zaštite podataka u trenutnom web 2.0 okruženju. Moramo priznati da smo iznenađeni sadržajem prezentacije, budući da smo od zaposlenih u firmi Cisco navikli na vrlo tehničke slajdove i stručne priče. Daleko od toga da ovo predavanje nije bilo stručno, iznenađenje potiče od činjenice da je sve predstavljeno „korisničkim” jezikom, bez zloglasnih dijagrama koje treba zumirati na slajdovima. Vinaj je izneo opasnosti koje prete firmama čiji zaposleni imaju „relaksiran” odnos prema ostavljanju informacija na Internetu, i istakao da je podizanje svesti o opasnostima koje vrebaju i edukacija svih nivoa zaposlenih imperativ.

Pogledajte i slike sa prvog dana konferencije, kao i sa koktela koji je nakon toga usledio.

Autor: Vladimir Trkulja


DODAJ KOMENTAR