Mart 28

U subotu, 28. marta 2009. godine u 17h održaće se prezentacija projekta JUX lala – Linux za najmlađe u Novom Sadu (Vojvode Bojovića 13, I sprat). Prezentaciju organizuju Centar za nove medije_kuda.org i LUGoNS – Linux User Group of Novi Sad, uz podršku Austrijskog kulturnog foruma, Beograd, a gošće na ovoj prezentaciji će biti Andrea Mayr i Dragica Knežević iz bečke organizacije Netbridge.

 

„JUX lala” je Linux softverska distribucija za decu uzrasta od 3 do 7 godina. „JUX lala” sadrži različite softverske pakete namenjene deci, koji pored programa za crtanje i slikanje sadrži i programe za jačanje motorike deteta, za korišćenje kompjuterske tastature i miša, poboljšanje govornih mogućnosti, itd. „JUX lala” je jednostavan za korišćenje jer se ne instalira na komjuter, već se pokreće direktno sa CD-a, čime i roditeljima čini proces pokretanja programa jednostavnijim.

„Netbridge” organizacija je koordinacioni centar za informacijske i komunikacijske tehnologije iz Beča, koji već nekoliko godina uspešno sarađuje sa institucijama javnog obrazovnog sistema u Austriji, na zajedničkoj promociji vrednosti slobodnog softvera. „JUX lala” je objavljen na nemačkom i na srpskom jeziku, čime se stiču uslovi za prezentaciju i dalju promociju projekta u Novom Sadu i u Srbiji. Tokom prezentacije, deca i roditelji će pored demonstracije načina na koji „JUX lala” funkcioniše imati priliku da isprobaju mogućnosti ovog slobodnog i besplatnog softvera za svoje najmlađe.

Korisni linkovi

Share and Enjoy:

Tags: , ,

Autor: Vladimir Trkulja