Tokom poslednjeg dana E-trgovine je održana prezentacija SIEPE (Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza), čiji su predstavnici pozvali ITC sektor da uz njihovu pomoć promoviše svoje proizvode i usluge u inostranstvu.

 

Čuli smo osnovne informacije o SIEPA-i, čiji je jedan od ciljeva privlačenje direktnih stranih investicija, ali i promocija domaće robe i usluga u inostranstvu. Oni predstavljaju spona između privatnog sektora, vladinih institucija i stranih institucija. Znači, ukoliko vam trebaju kontakti sa stranim investitorima ili kupcima, oni se nameću kao logičan izbor. Do sada su realizovali 65 projekata, čija je ukupna vrednost 430 miliona.

Izvoznicima pomažu oko promocije, nude finansijsku i tehničku podršku, ali organizuju i nastupe na stranim sajmovima. Konkretno, u Evropi CeBit, na Bliskom istoku – Gitex technology u Dubaiju, a vezano za Ameriku rade match making i organizuju B2B sastanke između američkih i domaćih kompanija.

Do sada su 6 puta organizovali nastup domaćih firmi na CeBitu. Cela priča oko nastupa je vrlo ozbiljna, organizuju se sastanci pre i posle sajma, angažuju spoljni savetnici i konsultanti, eksperti za strana tržišta. Pred sam sajam se organizuju workshopovi, na kojima se radi priprema domaćih firmi za nastup na sajmu.

Budžet SIEPA-e za 2009. godinu iznosi 48 miliona dinara.

Poseduju i bazu izvoznika, sa ciljem dovođenja više stranih kompanija u Srbiju, više podataka se može naći na njihovom zvaničnom sajtu.

Na kraju je upućen poziv ICT firmama da se jave, i da se dogovore oko promocije njihovih proizvoda u inostranstvu.

Share and Enjoy:

Tags:

Autor: Vladimir Trkulja