Emir Ugljanin je održao vrlo zanimljivo predavanje o primeni ontologija na jednom vinskom portalu. Malo više tehnička priča kojom su prikazane konkretne primene ontologija za konstrukciju vinskog agenta koji preporučuje odgovarajuće vino u zavisnosti od izabranog obroka.

 

Semantički web nastao kao potreba da se unapredi pretraživanje, nalazi pojam koju smo tražili, čak i ako je u padežu. Ontologije poboljšavaju preciznost u pretraživanju weba i za njihovo funkcionisanje je potrebno obezbediti širok spektar tehnologija, koriste se xml, rdf, logika, itd. rdf povezuje xml i ontologije.

Ukoliko se interesujete za detaljnije objašnjenje ontologija, pogledajte stranicu na Wikipediji.

Emir je zatim prešao na primere, gde korisnik izabere jelo, a zatim se pomoću ontologija pretražuje koje vino, čaše i razne druge stvari idu uz takav obrok.

Predstavljen je i OWL – web ontology language, odnosno jezik za definisanje i pisanje web ontologija. Koristeći OWL, videli smo kod kojim se definišu ontologije i kako sve to izgleda ispod haube: definisani su godina berbe, ukus, ambalaža, region, itd. Na osnovu tih podataka mogu se ponuditi alternative konkretnom vinu.

UpdateZahvaljujemo se Emiru što je omogućio da se njegovo predavanje preuzme (PPS, 0.8 MB).

Share and Enjoy:

Tags:

Autor: Vladimir Trkulja