April 2

Institut za elektroničko poslovanje organizuje još jednu PRimjena.com konferenciju, ovog puta sa temom ”Informatika u turizmu“. 2. aprila 2009. godine u Zagrebu (CineStar – Avenue Mall, Avenija Dubrovnik 16) će se okupiti stručnjaci iz ICT industrije i predstavnici hrvatskih turističkih poslovnih subjekata – hotelijera, turističkih agencija i prevoznika. Cilj konferencije je skrenuti pažnju na potencijale ICT-ja u svrhu bolje promocije, poboljšanja procesa, povećanja prihoda i kvalitetnije usluge.

 

Turizam, recesija i informatika

Turizam je najveća hrvatska industrija, koja je u 2008. godini prihodovala 7 milijardi evra sa 11 miliona turista (povećanje od 1%) i uz povećanje broja noćenja za 2%.

Da li je vreme za promene u poslovanju?

Recesija, svetska finansijska kriza i sve veća kompetitivnost svetskih turističkih odredišta nalažu potrebu povećanja konkurentnosti hrvatske turističke industrije, ne samo kroz kvalitetniju turističku ponudu već i kroz optimiziranje i povećanje efikasnosti poslovanja te kvalitetniju podršku poslovnim procesima, uz razvoj novih usluga, s ciljem povećanja profita u odnosu na ostvareni prihod.

Ovi se ciljevi mogu postići uvođenjem različitih informatičkih tehnologija u firme koje su uključene u turističku ponudu, prvenstveno turističkim agencijama, hotelima i prevoznicima.

Ključne teme

Integracija podataka
Povezivanje podataka ovih poslovnih celina još uvek je na nedovoljnom nivou, te je njihova dostupnost mala, a uglavnom nije moguć veći nivo automatizacije procesa. Integracija podataka i poslovnih sistema ostvaruje ne samo direktne uštede u potrebnim resursima i vremenu potrebnom za obavljanje pojedinih operacija već bi i omogućila celi niz novih i naprednih usluga zasnovanih na webu, omogućujući ne samo viši kvalitetu usluge već i veću fleksibilnost – čime bi ostvarila dodatnu kompetitivnu prednost nad konkurencijom te ostvarila i veću zaradu.

CRM sustavi – Upravljanje odnosima s korisnicima
Kvalitetne informacije o vlastitim korisnicima, njihovim navikama i uslugama koje koriste – ali i brzim odzivom na njihove želje – mogu doneti prednost pred konkurencijom. Poznavanje korisnika i prepoznavanje njihovih potreba omogućuje viši kvalitet usluge koju možete ponuditi, čime se povećava
mogućnost prihoda kroz povećan broj usluga koje možete pružiti korisniku. Neovisno radi li se o operativnom CRM-u, analitičkom ili prodajnom, CRM nije samo software – implementacija filozofije u kompaniju ono je što čini prednost.

Hotel management, TV
Sistemi zasnovani na mrežnim tehnologijama omogućuju veliku fleksibilnost u poslovanju. Osim digitalne televizije (od besplatnih do PPV programa ) i multimedije, IP TV omogućuje različite usluge posetiocima – od pristupa Internetu, naručivanju u sobe ili plaćanju usluga i računa. Takođe, ovim se sistemima omogućuje marketinški pristup korisniku – omogućujući ne samo viši nivo kvaliteta usluge već i dodatnu zaradu hotelu. Može li se poboljšati efektivnost ovih sistema? Može, usklađivanjem sa potrebama posetilaca, te delovanjem u zajednici, marketinški učinak ovih sustava može se maksimizirati, a time povećati i isplativost uvođenja (ROI) odnosno cena vlasništva sistema. Dodatni važan aspekt je sigurnost sistema, onemogućavanje neovlaštenog ulaska u sistem, te korištenje sistema, koji je često zanemaren. Oslanjate li se isključivo na neupućenost korisnika?

Pametne sobe
Kontrola funkcionalnosti različitih funkcija u sobama, počevši od kontrole klimauređaja do sigurnosti. Želite li omogućiti uštede ali i povećati nivo usluge, potrebno je razmišljati o automatizaciji.

Informacije na webu
Kvalitet podataka na webu danas je jedan od najvažnijih faktora u odlučivanju o turističkoj destinaciji. Pri tome ne mislimo (samo) na službene podatke i web stranice već i na one neslužbene izvore, koji će svojim iskustvima „iz prve ruke” uveliko pomoći kvalitetnijoj prodaji turističkih aranžmana. Radi li Vaš PR na tome? Ova će konferencija omogućiti uvid u napredne tehnike promocije na webu, te u online sisteme za upravljanje sadržajima…

Konferencija je namijenjena:

  • članovima uprava hotela, prevoznika i agencija

koji osmišljavaju strategije delovanja i razvoja svojih firmi

  • informatičarima

u preduzećima hotelske industrije, kako bi se upoznali sa modernim tehnološkim trendovima i rešenjima

  • marketingu i prodaji u turizmu

kako bi stekli uvid u trendove i alate koji im već jesu ili će im biti na raspolaganju za što kvalitetniju promociju i prodaju

  • turističkim zajednicama

koje će steći pregled mogućnosti kojima se i njihova odredišta mogu kvalitetnije predstaviti kao vrhunska turistička odredišta

Kotizacija

Redovna kotizacija

  • 800,00 kuna (+ PDV)
  • (140 EUR)

Ulaznice je moguće kupiti i na ulazu u dvoranu po jedinstvenoj cijeni od 1.000,00 kuna ili 150 EUR.

Online prijava

Predavači još uvek nisu najavljeni, ali ćete ih pre početka konferencije verovatno naći ovde.

Korisni linkovi

Share and Enjoy:

Tags: , , , ,