Pripreme za uvođenje DNSSEC sistema

16.05.2012. – 17.05.2012.

RNIDSRegistar nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS) organizuje dvodnevnu radionicu na temu „Implementacija DNSSEC-a“ u hotelu „Moskva“, 16. i 17. maja 2012. godine. Radionica je namenjena svima koji se bave instalacijom i održavanjem DNS servera i predstavlja jednu od aktivnosti koje se realizuju u cilju priprema za uvođenje DNSSEC sistema u Srbiji.

 

DNS predstavlja sistem koji povezuje internet adrese, razumljive ljudima i IP adrese, razumljive računarima. Razvoj Interneta je nametnuo potrebu za većim nivoom bezbednosti DNS sistema zbog čega se uvodi DNSSEC (DNS Security Extension) koji predstavlja dodatni nivo bezbednosti za korisnike.

DNSSEC sprečava neovlašćenu izmenu podataka koji stižu korisniku, jer koristi digitalni potpis u komunikaciji između korisnika i DNS servera. Proverom digitalnog potpisa, prijemni računar zna da li je informacija dobijena od DNS-a originalna ili nije i, ako otkrije problem, korisnik neće otići na pogrešnu adresu i svoje podatke ostaviti neovlašćenim licima.  DNSSEC je zapravo DNS sa potpisom, koji potvrđuje tačnost i integritet dobijene informacije.

Radionicu vode vrhunski stručnjaci – Patrik Wallström i Rickard Bellgrim, iz švedskog nacionalnog registra, svetskog lidera u upotrebi DNSSEC sistema.

RNIDS je obezbedio besplatno prisustvo po jednog predstavnika svakog ovlašćenog registra, a ostale zainteresovane poziva da se za učešće prijave do 10. maja 2012. godine.

Cena kotizacije je 9.000 dinara +pdv.

Broj mesta je ograničen, a prijave će biti prihvatane po redosledu prijavljivanja.

Za više informacija posetite www.rnids.rs.

Autor: ITD Ekipa


DODAJ KOMENTAR