Danas je u klubu NOIR u Beogradu održana promocija Internet pretraživača nekretnina GoHome.rs – zanimljivog projekata koji je već uspešno realizovan u Hrvatskoj, Sloveniji,  Češkoj, Slovačkoj, Nemačkoj,  Španiji i Italiji. Ušao je uz pomoć fonda Poteza i na srpsko tržište (anđeli investitori zaista postoje J).

 

Osnovna prednost ovog pretraživača je to što okuplja celokupnu ponudu nekretnina koje se nalaze na srpskom webu (preko 120.000 nekretnina), jednostavan je za korišćenje i ima mnogo kvalitetnije rezultata pretrage nekretnina u odnosu na opšte pretraživače.

GoHome ima jedinstvenu tehnologiju pomoću koje indeksira nekretnine (Crawting tehnologija, NLP i Geolocation model) tako da među rezultatima GoHome pretraživača nema raznih neželjenih strana koje slučajno upadaju u listu rezultata (raznih članaka, vesti, rasprava sa foruma što je neminovno slučaj kod svih drugih pretraživača) tako da su vraćeni rezultati isključivo nekretnine.

Na današnjoj konferenciji su govorili Marko Lavrenčić regionalni menadžer GoHome i Predrag Marković predstavnik GoHome iz Srbije.

Ideja da se GoHome predstavi kao novi Google za nekretnine je simpatična pre svega zato što se paralela može povući zbog jednostavnosti pretraživanja. Ono što mi je malo zasmetalo na samoj prezentaciji je to što je veliki deo vremena posvećen direktnom poređenju rezultata pretrage po određenim ključnim rečima Google-a i GoHome-a. Definitivno je zbog specijalizacije GoHome bolji od Google-a što se tiče pretraživanja nekretnina, ali ja sasvim sigurno ne bih tražila stan u Beogradu od 60m2 tako što bih u Google ukucavale te ključne reči.

Interesantni su i načini zarade ovog pretraživača (još nisu zaživeli u Srbiji, ali možete pogledati kako u Hrvatskoj to izgleda – www.gohome.hr) tako da na prezentaciji bili prisutni i bankari i drugi potencijalni oglašivači. Naravno,  u osnovi njihovog modela oglašavanja je usmereni oglasi i plaćanje po kliku (http://gohome.hr/marketing.htm).

Sve veći broj portala koji se bave prodajom nekretnina, dolazak ovakvog pretraživača, korporativni blog portala koji se bave nekretninama, društvena mreža za nekretnine govore o tome da je ovo tržište postalo jako interesantno.

Nadam se da će sve ovo doprineti da se kompletna ponuda i tražnja nekretnina preseli na Internet. Kao što danas postalo normalno (čak i za vršnjake mojih roditelja J) da ponude poslova tražimo na Internetu tako će nadam se uskoro svako ko želi da kupi/proda stan prvo pomisliti na Internet, a ne na papirno izdanje Halo oglasa.

Jelena Rakić

Share and Enjoy:

Tags: , ,

Autor: Vladimir Trkulja