Jun 23

Centar za proučavanje informacionih tehnologija Beogradske otvorene škole i Fond za otvoreno društvo organizuju promociju Vodiča za roditelje “Bezbedno na internetu” i prezentaciju rezultata istraživanja o ponašanju srpskih srednjoškolaca na internetu, 23. juna od 15 sati, u Rimskoj dvorani Biblioteke Grada Beograda. Ulaz je slobodan.

 Ovaj vodič će omogućiti roditeljima da upoznaju novi svet u kome njihova deca provode slobodno vreme i pomognu im u neprijatnostima i neprilikama koje ih mogu zadesiti na internetu.Vodič je kreiran kako bi oslobodio roditelje straha od novih okolnosti i omogućio im da izbegnu dve krajnosti – potpunu zabranu korišćenja interneta ili potpuno isključivanje iz onlajn života svoje dece.

Na promociji će učestvovati:

Marija Laganin, savetnica ministarke za medije i koordinatorka kampanje Klikni bezbedno, Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono društvo

Tanja Milovanović, urednica vodiča, koordinatorka Centra za proučavanje informacionih tehnologija Beogradske otvorene škole,

Milina Petrović, autorka vodiča, psihološkinja

Prezentacija rezultata istraživanja o ponašanju srednjoškolaca na internetu

Centar za proučavanje informacionih tehnologija Beogradske otvorene škole je u aprilu 2010. sproveo istraživanje o tome kako se srpski srednjoškolci ponašaju na internetu. Istraživanje je sprovedeno u saradnji sa srednjoškolcima koji su anketirali svoje drugove i drugarice. Uzorak čini 300 srednjoškolaca i srednjoškolki iz cele Srbije koji svakodnevno koriste internet.

Istraživanje pokazuje u koje svrhe srednjoškolci najviše koriste internet, kako se informišu, kako se predstavljaju i ponašaju na vebu i koliko se to razlikuje od realnog sveta, kako i sa kim najviše komuniciraju; koliko brinu o svojoj privatnosti – da li kontrolišu informacije koje se o njima mogu naći na vebu.

Poseban segment istraživanja posvećen je ponašanju na Fejsbuku – kako biraju prijatelje na Fejsbuku, koliko prijatelja imaju, da li među njima ima roditelja, nastavnika, koliko brinu o ličnim podacima, šta lajkuju, šta ih nervira, čega se najviše plaše…

O Vodiču za roditelje “Bezbedno na internetu”

Vodič je podrška svim roditeljima koji žele da budu dobri roditelji – bez obzira na to da li sami koriste internet. Deca koja imaju porodicu koja je podržavajuća u optimalnoj meri ređe će sebe dovesti u nepriliku. Koreni problema zbog kojih će neko dete upasti u nevolju na internetu nalaze se u spoljnom svetu, i oni ih mogu dovesti u neprilike i van onlajn (internet) prostora.

Zato je važno da roditelji upoznaju onlajn navike svoje dece, da budu uključeni u stvari koje rade na internetu, da razgovaraju sa njima o njihovim internet prijateljima i novostima. Baš kao što su navikli da ih pitaju: “Kako je danas bilo u školi?”

A zašto se deci ne bi jednostavno zabranila upotreba kompjutera i interneta? Niko ne želi da učini svoju decu nepismenom i nespremnom za život u XXI veku. Danas slobodno možemo reći da je internet još jedna dimenzija u kojoj postojimo i živimo.

Da biste iskoristili ono najbolje što vam kompjuteri nude i da biste pomogli svojoj deci da uz računar pravilno uče i rastu, nije neophodno da razumete kompjutersku tehnologiju. U krajnjoj liniji, ne koristite li i niz kućnih aparata a da se pri tom nikada niste zapitali kako oni rade?

Share and Enjoy:

Tags: , , ,

Autor: dragana