Prve prezentacije na konferenciji E-Trgovina 2009

22.04.2009.

Prve prezentacije na konferenciji E-Trgovina održali su predstavnici kompanija koje su osvojile nagrade E-TRGOVINA AWARD 2009, Tehnomania i Telenor, i generalni pokrovitelj konferencije Q-Voucher. Predstavnik JAT-a je sa nagradom pobegao u nepoznatom pravcu, a očekivanje da će se pokrovitelj potruditi da prezentacija njegove usluge bude nešto više od reklame, nije se ispunilo.

 

Iako je prezentacija generalnog pokrovitelja bila nesigurna i prilicno mlaka (pogledajte šta kažu na twitteru), čini nam se da je Q-Voucher zanimljiva i korisna usluga. Radi se o rešenju za internet trgovinu u Srbiji, nalik na PayPal, i potrudićemo se da ga isprobamo. Q-Voucher ne zahteva da imate tekući račun ili kreditnu karticu, a proces kupovine i registracije nam je ostao malo nejasan.

Otprilike ide ovako: kupac se registruje na sajtu, unese svoj broj mobilnog telefona, koji kasnije služi za formiranje broja računa, i krene u kupovinu, kada poželi nešto da kupi, klikne na sajtu prodavca na ikonicu „q-voucher“, a transakcija se potvrđuje SMS-om.

Q-Voucher je prilagodjen našem podneblju – vaučer se dopunjava na nekom od 6 000 prodajnih mesta (verovatno trafike) i svako ko ima internet može da obavi kupovinu. Kako proces izgleda za prodavce nismo sigurni.

Nakon prezentacije Q-Vouchera, na red su došli Tehnomanija i Telenor, dobitnici nagrada E-TRGOVINA AWARD 2009, kao i JAT, čiji se predstavnik nije pojavio.

Predstavljene su nam studije slučaja internet prodavnica, a predstavnik Tehnomanije rekao je da u ovoj internet prodavnici trenutno ima oko 7000 aktuelnih artikala, a da mesečno ima preko 200 000 poseta i 5 000 000 pregledanih strana. Ova prodavnica im omogućava da prodaju na teritoriji cele Srbije, a više od 40% kupovina u Tehnomaniji odvija se preko interneta.

Telenor online shop je osmišljen tako da je 90 posto procesa automatizovano, a za njegov rad je potreban jedan čovek. Namera Telenora je da u narednom periodu znatno poveća udeo internet transakcija u svojoj ukupnoj trgovini.

Autor: Dragana Petković


DODAJ KOMENTAR