Konferencija o internet poslovanju, iFront, danas je hotelu Zira u Beogradu, pružila priliku posetiocima da po prvi put u našoj zemlji čuju predavanja stručnjaka iz Amazona, PayPal-a i kompanije Cisco. Prvi dan konferencije je kroz sklop predavanja domaćih i stranih IT profesionalaca, ostavio interesantne utiske o tome gde se Srbija nalazi u razvoju IT poslovanja, koja znanja i veštine (ne)posedujemo, kakve nam se prilike pružaju i gde nam je potrebna veća podrška države.

 

Dejvid Rodžers iz PayPal-a, Simone Brunoci iz Amazona i Vinaj Bansal iz kompanije Cisco, predstavili su uz mnogo entuzijazma projekte na kojima rade, a domaća publika je prvi put imala šansu da prisustvuje ovakvom tipu predavanja. Možemo da primetimo da se ovi predavači po stilu i profesionalizmu zaista izdvajaju i da smo se osetili kao deo jedne svetske konferencije.

Danas smo po prvi put čuli i gospodina Gorana Takača, predsednika E-dućana, koji je predstavio uspehe ove firme, govorio o odnosu države i domaćih biznismena prema internet poslovanju. Takač kaže da za proizvod koji u inostranstvu košta $100, nakon obračunavanja carina, taksi i ostalih nameta stižemo do konačne cifre od $287,94 koju krajnji kupac treba da plati. Sa druge strane, Iako je E-dućan otvorio besplatne profile za svih 150 000 firmi koje su registrovane u Srbiji, svega njih 7 se potrudilo da te profile poseti, popuni i uspomoć njih posluje.

Dok u Srbiji svega 7 firmi koristi ovu mogućnost, Amazon Web Services ima veliki broj ozbiljnih klijenata, kojima silni terabajti prostora nisu dovoljni. Simone Brunoci iz Amazona govorio je o cloud computing konceptu, odnosno uslugama koje Amazon nudi na infrastrukturnom nivou, a koje omogućavaju veću fleksibilnost i ekonomičnost nego klasična rešenja. Pomenuo je da Amazonov hosting servis S3 trenutno skladišti više od 52 milijarde objekata. Ovi servisi mogu biti zanimljivi i domaćim kompanijama, a da Srbija baš i ne zaostaje toliko kada su u pitanju trendovi videli smo iz sjajnog predavanja Borisa Dragovića, ispred firme KlikMee.

Boris Dragović je bio ubedljivo najkompletniji domaći predavač prvog dana, koji je ponovo demonstrirao perfektnu pripremljenost za predavanje, kao i ogromnu dozu optimizma kada je u pitanju podizanje svesti stručne javnosti o potencijalnim primenama 2D kodova i mobilnog interneta u Srbiji. Posebno izdvajamo priču o startapovima tokom mini panel diskusije, kada je Boris objasnio kako se zapravo finansiraju interesantni projekti u inostranstvu i zemlji. Više o tome pročitajte u detaljnom pregledu predavanja održanih prvog dana na konferenciji iFront.

Obilni ručak nije sprečio publiku da zauzme svoja mesta na predavanju Dejvida Rodžersa, kako se očekivalo iz PayPal-a, no, on je u međuvremenu napustio firmu, te je tokom predavanja PayPal pomenut jedino u kontekstu njegovih referenci. Ipak Dejvid je održao detaljno predavanje o web analitici i procesima web optimizacije. Predlažemo vam da pogledate slajdove sa ovog sveobuhvatnog predavanja i sami izvedete zaključke.

Poslednji predavač prvog dana iFront konferencije je bio Vinaj Bansal, koji je ispred firme Cisco pričao o izazovima zaštite podataka u trenutnom web 2.0 okruženju. Vinaj na zanimljiv način izneo opasnosti koje prete firmama čiji zaposleni imaju „relaksiran” odnos prema ostavljanju informacija na Internetu, i istakao važnost podizanja svesti o opasnostima koje vrebaju i edukacije svih zaposlenih.

Prvi dan konferencije je dao zanimljiv balans i mešavinu predavanja, i sve je bilo odlično organizovano. Mi bismo možda poželeli malo više aktivnosti sa strane publike, ali se nadamo da će sutra svi biti opušteniji. Danas smo saznali za zanimljive servise i alate, čuli praktične savete kada su u pitanju veb analitika i bezbednost podataka. Možda je do lepog raspoloženja zbog divnog ambijenta i ručka na konferenciji, ali nam se čini da Srbija, postavljena na kartu razvoja ICT-ja, ne izgleda baš sasvim crno, kako skloni pesimizmu umeju da je vide.

Javite nam u komentarima kako vam se dopada konferencija i šta mislite o celom konceptu.

Share and Enjoy:

Tags: , , , , , , , , ,

Autor: dragana