Januar 31April 15

RAF Challenge je informatičko takmičenje sa zadatim temema na koje učenici srednjih škola treba da naprave aplikaciju – program ili prezentaciju. Radova na temu Univerzijade, Nikole Tesle, istorje računarstva, savremenih bežičnih komunikacija ili ekskurzije za pamćenje (!?) treba poslati najkasnije do 15. aprila 2009. godine, a najbolje očekuju vredne nagrade.

 

Ko može da učestvuje?

Pravo da učestvuju na RAF Challenge takmičenju imaju svi učenici srednjih škola na teritoriji Srbije.

Kada je rok za prijem radova?

Radovi treba da stignu do 15. aprila na adresu Računarskog fakulteta.

Koje su ponuđene teme?

 • Univerzijada
 • Nikola Tesla
 • Istorija računarstva
 • Savremene bežične komunikacije
 • Ekskurzija za pamćenje

Koji je format radova?

Učenici sami biraju da li će praviti aplikaciju – program (kompajliran, izvršavan na Windows platformi) ili prezentaciju (HTML, Flash, PowerPoint, alat po izboru…)

Kakva su pravila pri izradi rada?

 • Maksimalna veličina rada je 15 MB, jer će radovi biti preuzimani sa sajta radi glasanja.
 • Aplikacije mogu biti napisane u bilo kom programskom jeziku, ali moraju biti kompajlirane i izvršene na Windows platformi.
 • Poželjno je da prezentacije budu samostalne (ne zahtevaju instaliran dodatni softver).
 • Na disku treba da budu 3 direktorijuma: jedan sa radom, drugi sa radom spakovanim u ZIP arhivu ( zbog glasanja na sajtu) i treći sa dokumentacijom.
 • Obratiti pažnju na fontove koji nisu standardni – treba da idu uz aplikaciju ili da budu integrisani u prezentaciju, da bi se izbegli problemi u prikazu.
 • Ako na disku postoje radovi više učenika (u slučaju da profesor neke škole šalje više radova različitih učenika), svaki rad mora biti u zasebnom direktorijumu sa imenom i prezimenom učenika.

Nagrade? Naravno!

Pripremljen je veliki broj nagrada za RAF Challlenge, kao što su laptop, mobilni, eksterni diskovi, kursevi, softverski paketi, knjige i svašta nešto računarsko.

Ko i kada odlučuje o radovima?

Takmičenje RAF Challenge organizuje i sprovodi komisija koju formira Računarski fakultet. Komisija će od prispelih radova, a na osnovu internet glasanja koje traje od 15. aprila do 1. maja, izvršiti izbor 15 najboljih koji će prvo ući u finale. Finalisti će prezentirati svoje radove 16. maja, kada će biti izabrana 3 rada i uručene nagrade. Vreme za prezentaciju pred članovima komisije je 10 min, a srednjoškolci koji budu pozvani na prezentaciju svojih radova biće testirani o poznavanju alata koje su koristili. Rezultati će biti objavljeni 2 sata po završetku poslednjeg rada. Komisiju čine Predrag Bujić, Milan Šakirć i Slavko Fodor.

Gde mogu da se prijavim?

Prijava se vrši online, na sajtu Računarskog fakulteta.
Adresa je: http://www.raf.edu.rs/challenge/prijava.php

Na koju adresu da pošaljem rad?

Radove na disku, prema gore navedenim, pravilima šaljite na adresu:
Računarski fakultet
(RAF CHALLENGE 2009)
Knez Mihailova 6
11000 Beograd

Korisne adrese

Share and Enjoy:

Tags: , , , ,