Razvoj aplikacija za Nokia mobilne platforme u Srbiji

Nokia je 18. maja 2010. godine održala Nokia Mobile Developer forum u hotelu Balkan, sa idejom da promoviše takmičenje Call4Mobile Applications i pruži detaljniji uvid u razvoj web aplikacija za svoje platforme. Neverovatno hladno vreme za ovo doba godine nije sprečilo 40ak zainteresovanih da se uz prilično stručna predavanja i odlično druženje u pauzama detaljnije upoznaju sa tim šta Nokia može da im ponudi.

 

Prilikom same registracije sledilo je prvo iznenađenje – na akreditacijama se nalazilo i polje za Twitter nalog. Iskreno, nisam očekivao takvu okrenutost društvenim mrežama od kompanije koju prevashodno percipiram kao „tradicionalnu“. Slavko Ilić, ambasador ovog događaja se pobrinuo da događaj bude propraćen na Twitteru, te njegove i tvitove još par učesnika možete pogledati na #nafs. Slavko se pobrinuo da se učesnici osećaju prijatno, distribuirao je parametre za pristup Internetu i u potpunosti opravdao ulogu ambasadora – Nokia je napravila pravi izbor.

Oni koji su očekivali da Nokia podeli telefone na ovom događaju su ostali razočarani – za novčane nagrade i telefone će morati da se uključe u Nokia Call4Mobile Applications takmičenje, koje traje do 30. jula 2010. godine. Sa druge strane, prilično je čudno što nije podeljen bilo kakav promotivni materijal – ni „blokče“ ni olovka.

Predavanja

Predavanja su počela predstavljanjem kompanije Nokia, poslovnim planovima, uspesima i činjenicama. Činjenica je da Nokia prodaje najviše „pametnih telefona“ (smartfonova u daljem tekstu), ali je zanimljiv podatak da rast ostvaruje uglavnom zbog tržišta Azije i Afrike, te se nameće zaključak da neke druge firme (i platforme) uzimaju značajan deo tržišta ostalih kontinenata. Prodavnica aplikacija (Ovi store) je takođe bila u fokusu tokom celog događaja, kao centralno mesto sa koga korisnici preuzimaju, a developeri plasiraju aplikacije. Zanimljivo je da morate biti registrovano pravno lice da biste plasirali aplikacije na Ovi store, koja će biti prihvaćena tek nakon što zadovolji potrebne kriterijume i prođe ozbiljno testiranje. Motivacija da se ipak upustite u tu priču je cifra od 1.7 miliona preuzetih aplikacija na dnevnoj bazi sa Ovi storea.

Kako razvijati aplikacije za Nokia platforme i da li se od tog posla može živeti, objašnjavao je Jure Sustersic iz Slovenije (koji će govoriti i na predstojećoj iFront konferenciji), inače u Nokiji zaposlen na poziciji Business Development Manager. Grubo rečeno, developeru ide 70% cene aplikacije, ali tek nakon što se oduzmu razni porezi i takse. Takođe je predstavljen i Forum Nokia Support for Developers, koji predstavlja zajednicu koja se uzajamno pomaže i doprinosi razvoju novih i kvalitetnijih mobilnih aplikacija.

Nakon ručka je usledio izuzetno tehnički orijentisan deo događaja koji je vodio Andreas Jakl, prilikom koga je prikazan Qt framework kao alat za razvoj mobilnih aplikacija za Nokia telefone. Pričalo se i o Symbian^3, a demonstrirani su i primeri razvoja jednostavnih aplikacija i korisničkog okruženja koje se može koristiti.

Pogledajte slajdove sa predavanja.

Publika i domaće tržište mobilnih aplikacija

Moj lični utisak je da su ljudi prisutni na ovom događaju bili uglavnom developeri zainteresovani za mobilne aplikacije, tj. praktično niko od prisutnih nije razvijao aplikacije za Nokia mobilne telefone. Imajući to u vidu, čini se da je Nokia učinila vrlo bitan korak približavanja svoje platforme potencijalnim developerima, koji danas zaista imaju nekoliko vrlo različitih platformi na kojima mogu razvijati i plasirati svoje mobilne aplikacije.

Domaće tržište mobilnih tehnologija je vrlo živo, mobilni telefoni se svakim danom koriste sve više za tradicionalno računarima orijentisane namene, a operateri su počeli stidljivo da nude povoljnije data pakete i kvalitetne pametne telefone. Nokia je direktno pokazala interes za srpsko tržište organizovanjem ovog događaja i Nokia Call4Mobile Applications takmičenja, te developeri pored dosadašnjih Android takmičenja mogu da se okušaju i u drugom taboru.

MobileMonday u Srbiji

Zanimljivo je da su predstavnici firme Nokia tokom predavanja pomenuli potrebu organizovanja MobileMonday događaja u Srbiji, koji širom sveta okuplja ljude iz industrije mobilnih komunikacija na neformalnim druženjima. Budući da su ITDogadjaji (odnosno novoosnovano udruženje SEE ICT) i NIIT pre par nedelja dobili licencu za održavanje ovog skupa od MobileMonday centrale, zadovoljstvo nam je da najavimo da su pripreme za održavanje prvog MoMo skupa u Srbiji u toku, i da će se on desiti najverovatnije na jesen ove godine. Sve informacije ćemo plasirati putem ITDogadjaji.com i sajta MoMo.rs, koji je u pripremi.

Slajdovi sa predavanja.

Slike sa događaja na Facebooku.

Autor: Vladimir Trkulja


DODAJ KOMENTAR