Oktobar 9

U Hotelu Continental u Beogradu 9. oktobra 2009. godine će se održati 3. regionalna konferencija Digitalna pismenost – uslov i obaveza koju organizuju: SDI – Slovenija, HIZ – Hrvatska, ECDL – BIH i JISA – Srbija. Sposobnost koriscenja računara danas postaje uslov poslovanja a time i života firmi, društva i pojedinaca. Digitalni svet tako postaje i stalna obaveza dodatnog učenja, te se ovom problemu iz dana u dan posvećuje sve veća pažnja.

 

Evropska Unija je svojim konceptom ECDL – European Computer Driving Licence postavila standard ujednačenog minimuma potrebnog znanja za zaposlenje u privrednim i vanprivrednim institucijama, a sve obrazovne institucije uvrstile su ECDL segmente u svoje nastavne programe.

Statistički pokazatelji govore da su proporcionalno broju stanovnika, zemlje jugoistočnog regiona u sve većem zaostatku za Evropom što naravno podstče i dalji rast već postojeće velike privredne razlike. To je razlog da su do sada mnoge zemlje regiona dobile značajna sredstva iz pristupnih fondova za unapređenje informatičke pismenosti, a preduzetnici koji žele budućnost svojim firmama permanentno ulažu u informatičko obrazovanje zaposlenih. ECDL se za kratko vreme implementirao i van Evrope a svuda u svetu sprovodi se mrežom testnih centara koje kontrolišu nacionalni nosioci licence. U našem regionu to su: DIS – Društvo informatičara Slovenije, HIZ – Hrvatski informatički zbor, ECDL udruženje informatičara BIH i JISA – informatički savez Srbije koji je trenutno nadležan i za Crnu Goru i Makedoniju.

Posle Hrvatske i Slovenije, JISA je ove godine domaćin regionalnoj konferenciji gde će se predstaviti napori i rezultati ne samo bivših jugoslovenskih republika već i drugih bliskih zemalja (Italija, Austrija, Madjarska, Rumunija…). Za tu svrhu pored uobičajenih prezentacija, biće organizovani i B2B razgovori, štandovi, posebne sesije i sve drugo potrebno da se što pre i što više podstakne razvoj informatičke pismenosti regiona i smanji jaz koji danas postoji.

Konferenciju će otvoriti Predsednik Evropske skupštine profesionalnih informatičkih asocijacija (CEPIS) a uvodna izlaganja imaće direktor ECDL fondacije i svi nacionalni lideri informatičkih asocijacija i državnih ministarstava zaduženih za razvoj i primenu novih tehnologija u ovim zemljama.

Zadaci koji se postavljaju pred državne organe, privredu i vanprivredu, obrazovne institucije, kao i praktični primeri i realizovana praksa, biće prezentovani na ovoj konferenciji.

Agenda konferencije

Četvrtak, 08. Oktobar 2009.

19:30 Preliminarni sastanak predstavnika ECDL-F i predsednika regionalnih ICT udruženja – regionalnih nosialaca ECDL licence

Petak, 09. Oktobar 2009.

10:30 Uvodna reč: Božidar Đelić, Potpredsednik Vlade Srbije (tbc), Niko Schlamberger i Prof.Dr. Vasile Baltac, Predsednici CEPIS, Piotr Mrozinski, ECDL Foundation
10:50 ECDL Austrija – Elisabeth Waldbauer, iskustva u upravi,predsednik ECDL Austria (tbc)
11:00 ECDL Hungary – Alfolidi Istvan, iskustva u upravi, predsednik NJSZT Hungary (tbc)
11:10 ECDL Romania – Prof.Dr. Vasile Baltac, iskustva u upravi, predsednik ATIC Romania
11:20 ECDL Italy – Giulio Occhini, iskustva u zdravstvu, predsednik AICA Italia (tbc)
11:30 ECDL Slovenija – Niko Schlamberger, predsednik Slovenskog društva informatika
11:40 ECDL Hrvatska – Marijan Frković, predsednik ECDL HR
11:50 ECDL BiH – Mensura Beganović, predsednik ECDL BIH
12:00 ECDL Srbija, Crna Gora i Makedonija – Đorđe Dukić, predsednik JISA

12.10 – 12.40 Kafe pauza – u salonu LeClub Continental

12:40 – 14:40 Tribina: ECDL uslov i obaveza
Uvodna reč: Jasna Matić, ministarka, Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono društvo Srbije (tbc)
Potom predstavnici nadležnih ministarstava zemalja regiona: Iskustva u ministarstvima Slovenije (uprava), Hrvatske (prosveta), BIH (donacije), Srbije (odbrane), Crne Gore (zdravstva)…

14.40 – 15.50 Ručak u hotelu Continental

16:00 – 19:00 Bilateralni razgovori i posete ECDL štandovima u salonu LeClub Continental

Od 20.00 – Svečana večera uz krstarenje brodom Sava/Dunav

Subota, 10. Oktobar 2009.

Faklutativno: razgledanje Kalemegdanske tvrđave i Knez Mihajlove ulice – tgovačkog centra Beograda ili krstarenje brodom (ako se prethodnog dana zbog eventualno lošeg vremena odustalo od večere na brodu).

Prijave

Za konferenciju se možete prijaviti popunjavanjem formulara ili putem telefona + 381 11 – 2620374, 2622668, 2620374

Korisni linkovi

Share and Enjoy:

Tags: ,

Autor: Jelena Rakić