SHARE Conference 2

26.04.2012. – 28.04.2012.

U periodu od 26. do 28. aprila 2012. godine u Beogradu će se održati SHARE konferencija po drugi put za redom. I ovog puta cilj je isti: okupiti veliki broj mladih spremnih da dele svoje mišljenje i ideje iz oblasti društva, muzike, medija, tehnologije i Interneta. Pored predavača, organizator se pobrinuo i za muzički program koji će se odvijati na nekoliko lokacija.
 
Svi smo svedoci velikih promena koje se trenutno dešavaju u svetu. Donose se novi zakoni, vraćaju stari, menjaju vrednosti, izmišljaju nove tehnologije, rađaju nove organizacije i ideje, a ratovi gotovo da izbijaju na dnevnoj bazi. Međutim, ako se zamislite, za sve ove stvari postoji nešto zajedničko. Nešto što ih okuplja, pruža im vidljivost, ili omogućuje da postoje uopšte. To je Internet.

Ove godine se očekuje da će SHARE – u prisustvovati veliki broj aktivista, umetnika, blogera, programera i inženjera iz Srbije i inostranstva koji će tokom tri dana slušati predavanja, voditi razne diskusije i učesvtovati u radionicama i sastancima u prostorijama Doma Omladine. Prema rečima organizatora, predavači su vodeće međunarodne zvezde na polju Internet aktivizma i društvenih promena, sajber disidenti i svetski poznati blogeri koji će publiku upoznati sa novim formama aktivizma i pristupima u primeni novih medija i naprednih tehnologija.

Tokom večernjih sati, u okviru muzičkog programa događaja, „SHARE bz Nigth“ posetiocima će se predstaviti aktuelni svetski autori savremene elektronse muzike. Pored stranih, muziku će puštati i domaći izvođači.

Još jedna od stvari koja će dodatno obradovati sve ljubitelje SHARE – a je to da je konferencija ove godine beslpatna. Svi zainteresovani će svoje učešće moći da obezbede tokom marta i aprila učešćem u raznim radionicama i akcijama.

Predavači

GEORGE HOTZ
Haker super-zvezda. Dvadeset dve godine. ‘Izmislio’ Jailbreak za iPhone i iPad, jedini hakovao Playstation 3 da bi se potom branio u mesecima dugom sudskom procesu protiv kompanije Sony.

ELIZABETH STARK
Završila je pravo na Harvard-u, saradnik i predavač na Yale-u i Stanford-u, asistent na njujorškom univerzitetu, a povrh svega, jedan je od planetarnih lidera u borbi za slobodnu kulturu.

CHRISTOPHER POOLE / MOOT
U trenutku objavljivanja ovogodišnje SHARE konferencije 1. Februara 2012. moot na Twitter-u prati samo dva naloga, napisao je ukupuno 21 tvit, ali zato poseduje verified account. To je za sad dovoljno o njemu.

DANIEL DOMSCHEIT-BERG
Programer koji je sasvim spontano postao jedna od kontraverznijih ličnosti tehnološkog aktivizma današnjice. Pod pseudonimom ‘Daniel Schmitt’ bio je portparol Wikileaks-a tokom najburnijih perioda u aferama pokrenutim ‘izdavaštvom’ ove organizacije.

FREE-VOINA.ORG
Provokativna i ekstremna ruska street-art grupa poznata po svojim politički angažovanim performansima.Od kada je osnovana 2006. neretko uz hapšenja članstva, Voina (‘Rat’ na ruskom) izvodi veliki broj međunarodno praćenih subverzivnih akcija kojim se protive policiji, režimu i sistemu, istovremeno promovišući zanemarivanje zakona i odricanje upotrebe novca.

DR IAN BROWN
Njegov profil je toliko impresivan da nećemo pokušati da ga sažmemo ili prevedemo. Osim ove nerealne liste organizacija i kompanija sa kojima radi (u drugom delu teksta), Ian-a pokrivaju mediji kao što su BBC, CNN i CBC, a objavljuju magazini poput Financial Times, Daily Telegraph i Guardian.

ISAK GERSON
Ovaj devetnaestogodišnji student filozofije iz Stokholma dva puta je bezuspešno pokušao da od švedskih vlasti dobije dozvolu za osnivanje Kopimističke crkve, crkve čije se verovanje zasniva na ideji da je kopiranje i deljenje informacija etički korektno, a čija dogma glasi “CTRL+C i CTRL+V su sveti simboli”.

HENRIK BERGGREN
Samo mesec dana je prošlo od zvaničnog početka sa radom servisa Readmill, a već se uveliko opisuje kao budući Last.fm za knjige. Henrik Berggren i ekipa koristeći nove tehnologije pronalaze način da čitanju integrišu društveni element koji prevazilazi nivo interakcija u čitaonicama studentskih domova.

KHANNEA SUNTZU
Osim toga što je nezavisni bloger, futurista i hobi-filozof, Khannea je interrodni transhumanista. Magazini La Monde, CGW i Forbes.com su pisali o njoj u nekoliko članaka na temu virtuelne prostitucije, upravo po čemu je i postala poznata u Second Life-u.

ROB VAN KRANENBRUG
Gradovi širom sveta ulaze u narednu fazu razvoja. Skoro nevidljiva mreža identifikacionih čipova koji komuniciraju radio talasima (RFID) postaje deo praktično svakog potrošačkog proizvoda ili uređaja.

JÉRÉMIE ZIMMERMANN
U digitalno doba nije moguće kontrolisati prirodan tok informacija upotrebom zakona ili tehnologija, a pritom izbeći narušavanje građanskih sloboda, ekonomskog i društvenog razvoja. Iz tog razloga, Jérémie Zimmermann i njegovi saradnici su pre četiri godine osnovali organizaciju i nazvali je LaQuadrature du Net – po nerešivom matematičkom problemu ‘kvadratura kruga’.

RASMUS FLEISCHER
Rasmus je pisac, istoričar i debater. Jedan je od osnivača lobističke organizacije Piratbyrån koja se zalagala za slobodu informacija i kulture, a nakon samo nekoliko meseci rada, u jesen 2003. izrodila popularni The Pirate Bay.

TONY BOWDEN
Jedan od osnivača blackstar.co.uk, nekadašnje najveće online video i DVD radnje, čiji su sistemi u potpunosti razvijeni na open-source platformama.

SMÁRI MCCARTHY
Kako sam kaže u Twitter biografiji, Smari se bori za slobodu informacija, piše kodove, eseje i članke, rve se sa vladama i gradi tehničke, političke i društvene infrastrukture.

Detaljan raspored prevanja i predavače pogledajte ovde.

Linkovi

Za sve dodatne informacije i novosti o SHARE konferenciji pratite zvanični sajt.

Autor: ITD Ekipa


DODAJ KOMENTAR