Sinergija 11

21.10.2011.

Održana je još jedna Microsoft Strategija, 11. u nizu, koja je stavila praktično sve aktuelne Microsoft tehnologije u fokus i ponudila široki dijapazon tema predavanja. Sava Centar je i ovoga puta bio mesto okupljanja IT-jevaca, a većina iskustava od prošle godine se mogu primeniti i na ovu – veliki broj predavanja i posetilaca, odnosno prilika da svako pronađe temu koja ga interesuje.

Microsoft Sinergija 11

 

Sinergija tradicionalno počinje tehničkim keynote predavanjem, koja iz dosadašnjeg iskustva nisu bila preterano zanimljiva za termin od 9:00h. Ovoga puta su stvari bile drugačije – i to pozitivno drugačije. Andy Malone je skoro sat vremena prikazivao istoriju kompanije Microsoft, stavljajući je u kontekst dešavanja koja su oblikovala određeni vremenski period. Ništa apsolutno revolucionarno, ali prijatno iskustvo – možete pogledati kompletan snimak.

Predavanja

Na žalost, od dva dana predavanja mogao sam da budem samo na prvom danu, te je sam propustio gomilu potencijalno zanimljivih tema. Opšti utisak je da su predavanja i dalje različitog kvaliteta, da su značajnim delom tehnička i da se i daje insistira na live demonstracijama – što sada, kada pristup Internetu funkcioniše, ima i smisla. Naravno, gomila cloud tema, lično mi je Office 365 već duže vreme interesantan, uz uvek aktuelne WP7 teme.

Office 365 – još malo pa sad će

I ove godine je tu inostrani predavač koji predstavlja Office 365, daje više informacija nego prošle godine (recimo cena od 6$/korisniku/mesečno za SME ) ali konkretni odgovori na prednosti u odnosu na očiglednu (i jako dobru) konkurenciju su i dalje „u oblaku“, odnosno nedorečeni. No logično je da će Microsoft ponuditi jako dobru integraciju sa svojim ostalim Cloud servisima i klasičnim rešenjima, te jedva čekam da isprobam Office 365.

Microsoft proda kopiju klasičnog Office paketa na svakih 30 sekundi – što je lep podatak i predstavlja okosnicu potencijalne prednosti nad Google konkurencijom – jaka baza poslovnih korisnika koji žele što približnije funkcionalnosti cloud verzije onoj „klasičnoj“. Naravno, pod pretpostavkom da Office 365 konačno postane dostupan – što prema zvaničnim informacijama u Srbiji treba da se desi u prvom kvartalu 2012. godine.

Upravljajmo projektima na Microsoft način

Tokom Sinergije volim da posetim makar jedno predavanje koje se bavi upravljanjem projektima. Ovoga puta sam završio na Nenada Trajkovskog, koji je imao prilično harizmatično predavanje i zanimljivu situaciju kada se nakon ankete ispostavilo da je on jedina osoba u sali koja koristi iPhone.

Njegovo predavanje se bavilo osnovnim konceptima upravljanja projektima, koje je povezivao sa Microsoft Project 2010 funkcionalnostima. Navedeno je mnogo primera iz prakse, interakcija sa publikom je definitivno bila na višem no uobičajeno nivou, a Nenad je u drugom delu predavanja prikazao i kako se neke konkretne stvari mogu realizovati.

Mango je slađi od jabuke…

…i naravno, Enis Šahinović, čije se predavanje bavilo WP7 tips&tricks nije mislio na voće.

WP7 je stvarno zanimljiva platforma i zaista se nadam da će Microsoft (i uskoro Nokia) uložiti značajnije napore da ga popularišu u Srbiji. Naravno, to nije toliko jednostavno, kada je bolna činjenica da lokalizacija Microsoft servisa za WP7 praktično ne postoji – nije moguće kupovati aplikacije, a Bing mape su neupotrebljive u regionu.

Ipak, Mango update je značajan korak za ovu platformu, koji ubrzava funkcionisanje telefona i donosi nove mogućnosti. Enis je prikazao konkretne primere, demonstrirao stvari uživo na dva WP7 telefona i izneo zaključak – ono što možete na iOS i Andorid platformama, uglavnom možete i na WP7.

Been there, done that

Predavanja su i dalje dobrim delom lutrija – budući da postoji ček 11 paralelnih trackova, krucijalno je izabrati predavanje koje odgovara interesovanjima. Sajt Sinergije je bio i ostao blaga jeza i horor za navigaciju i pronalaženje konkretnih informacija. Mada, pomalo je strašno što se već navikavam gde šta da tražim, iako broj potrebnih klikova za dolazak do npr. agende u meni i dalje u meni budi želju da vrištim.

Moram priznati da se na Sinergiji osećam nekako prijatno, kao da sam okružen ljudima i temama koje su bliske većini ljudi koji se bave IT-jem. Expo deo uz redovne Microsoft parnere, gde se može dobiti odlična kafa (mada su gužve u „špicu“ prevelike), kao i gejming zona su super stvari. Bežični pristup Internetu je ove godine skoro savršeno radio, što je kvalitativni pomak u odnosu na prošlu godinu. Čak mi se čini da je i medija centar bio „puniji“, odnosno nije bio sablasno prazan kao prethodne godine.

Ovogodišnja Sinergija je logičan nastavak prethodne – što može da bude i dobro i loše. Koncept događaja dokazano funkcioniše, ali treba gledati napred i uvoditi neke nove sadržaje koji će pojedincima i kompanijama biti dodatna motivacija da budu prisutni.

Za 11 godina postojanja, Sinergija je postavila mnoge standarde i postala jedan od najvećih događaja u regionu. Svake godine naredna generacija studenata volontera unosi novu energiju (i pravi slične greške) koja pokreće događaj. Nakon još jedne iteracije, šta reći osim – vidimo se naredne godine.

Fotke su mahom pokupljene sa MS Sinergija FB stranice.

Autor: Vladimir Trkulja

2 komentara

J
21.10.2011. @ 10:36

Nazalost, sto se interneta tice, opet isto kao i prethodne godine. Neke sale super, pojedine lose. Licno drugog dana nisam nigde uspela da se okacim, a bilo je problema i sa private mrezom, predavacima je pucao net redovno.

21.10.2011. @ 12:55

Baš šteta, nadao sam se da je moje lično, uglavnom pozitivno iskustvo sa prvog dana po pitanju pristupa Internetu preneseno i na drugi dan 🙁 u svakom slučaju, možda sam imao sreće, ali zaista sam bio uveren da je situacija bila bolja u odnosu na prošlu godinu.


DODAJ KOMENTAR