Skupljanje đubreta u Javi i napadi kometa

31.05.2011.

Otvorena Java zajednica JavaSvet je organizovala u Kulturnom centru “Grad” još jedno otvoreno predavanje o Java tehnologiji. Ovog puta gost je bio Simon Bordet, senior inženjer iz Italije. Poznat je kao aktivan član open source zajednice, naročito na projektima kao što su JettyCometDMX4JFoxtrotLiveTribe, itd. Trenutna specijalnost su mu Comet klijent / server aplikacije i mrežni protokoli. Održao je dva predavanja, razumljiva samo java programerima :), o JVM Garbage Collector podešavanjima i Comet i WebSocket web aplikacijama.

Skupljanje đubreta u Javi i napadi kometa

 

Na prvom predavanju je skoro svaki java programer iz publike čuo nesto novo, jer je Simon prošao kroz kompletnu priču o skupljanju đubreta u Javi: od JVM rasporeda memorije, alokacije i skupljanja đubreta do Garbage Collector algoritama, praćenja / analiziranja i podešavanja. Dao je napomene za sve Java programere koji nikad nisu razmišljali o đubretu i konfiguraciji JVM-a: da obavezno koriste paralelni ili konkurentni algoritam za čišćenje umesto podrazumevanog serijskog algoritma (ukoliko ne žele da se njihova eclipse-a “zamrzne” s vremena na vreme), i da isključe eksplicitno čišćenje. Za više detalja i parametre JVM-a pogledajte slajdove sa predavanja.

Drugo predavanje počelo je pregledom web aplikacija od web-a 1.0 (Request-Response), preko web-a 2.0 (Ajax) do Comet web aplikacija (Ajax + HTML 5 WebSocket). Naročit akcenat je bio na ‘long pull’ i WebSocket tehnikama za povlačenje podataka prilikom događaja na serverskoj strani. Kako je Simone specijalista za skalabilnost, bilo je priče i o uticaju intenzivnog povlačenja podataka sa servera i serverskoj optimizaciji. Kao jedno od rešenja predstavljen je CometD projekat, na kome Simone radi kao vođa projekta. Za WebSocket-e je isto tako napomenuo da su još u eksperimentalnoj fazi i da će biti tako još koju godinu. Slajdove sa ovog predavanja mozete preuzeti ovde.

Sveobuhvatani utisak o predavanju je jako pozitavan: vrlo intersante teme, fenomenalno prezentovane od strane Simone-a i dobra organizacija JavaSveta. Možda je jedini nedostatak bio nedostatak klime u galeriji Kulturnog centra “Grad”. 🙂

Inače sponzor i ovog JavaSvet događaja je youngculture. Firma sa sedištem u Cirihu, kancelarijama u Beogradu i Nišu, koja razvija web rešenja i mobilne aplikacije za brojne međunarodne klijete. Konstantni rast firme zahteva nove talentovane softver inženjere sa iskustvom u Javi, .Net-u, PHP-u, ColdFusion-u. Ukoliko želite, možete uvek da se prijavite i možda priključite nekom od timova.

Autor: Vladan Petrović

Java softver inženjer u firmi youngculture. Član Crealogix E-Banking tima.
Pored poslovnih obaveza, prati razvoj tehnologija vezanih za web servise i aplikacije.

Autor: ITD Ekipa


DODAJ KOMENTAR