Mart 4

U sredu 4. marta 2009. se u sali na I spratu Doma omladine u 19:00h organizuje uključenje iz Stokholma i razgovor sa učesnicima debate i aktivistima Piratbyrån. Beogradska publika će saznati iz prve ruke šta se zapravo dešava u ovom slučaju i imaće mogućnost da postavi pitanja direktno gostima iz Stokholma putem video-audio Internet linka.

 

Iz Beograda uključenje moderiraju Marko Djordjević i Vladimir Jerić Vlidi iz Slobodnakultura.org
Iz Stokholma uključenje moderiraju Daniela Alba (Piratbyrån) i Vladan Jeremić (Dom omladine Bograda) sa gostima iz Stokholma: Peter Sunde, Magnus Eriksson i Rasmus Fleischer.

Oko 40 miliona osoba godišnje koristi usluge najvećeg svetskog pretraživača bit torenta The Pirate Bay. Statistika posećenosti sajtova u Srbiji, ubraja The Pirate Bay na 41. mesto po posećenosti svih sajtova. I pored ove velike stvetske popularnosti koju The Pirate Bay ima, četvorica osnivača i programera su optuženi za profitiranje zbog distribucije kopirajtovane muzike, filmova, igara i softvera. Svetska javnost je podeljena povodom ovoga pitanja jer je The Pirate Bay u suštini “friendly” pretraživač a ne fizička baza podataka sa filmovima, muzikom i softverom.

Popularnost The Pirate Bay je udvostručena povodom potezanja sudskog procesa, a sajt koji je otvoren povodom slučaja http://trial.thepiratebay.org registruje 3.443.996 korisnika.

Proces je započeo u Stokholmu 16. februara a biće završen 4. marta. 2009. godine. Koliko je važan najveći slučaj “anti-piraterije” koji je dospeo na sud pokazuje i naslovna strana najtiražnijeg “Des Svenska Dagblat” dnevnika.

Tokom ovog procesa različite institucije kulture, kolektivi koji se bave intelektualnim vlasništvom, tehnički muzej u Stokholmu, kreativni pojedinci i ekspertska javnost staviće u žižu interesovanja ishod ovoga komplikovanog procesa uperenog protiv sajta The Pirate Bay. Biće organizovano niz dešavanja, od teoretskih razgovora, striminga, video projekcija, javnih akcija i velikih žurki koje referišu na važno događanje u Stokholmu.

Share and Enjoy:

Tags: ,