Sophos Lab: Odbrana od virusa i ostalih malicioznih softvera

Kompanija Smart, distributer softverske kuće Sophos je organizovala seminar pod nazivom „Anatomija napada“ u hotelu Continental. Ono što je zvučalo kao klasičan skup namenjen promociji softvera se završilo kao izuzetno iskustvo, koje je značajno doprinelo mom nivou razumevanja problema malicioznog softvera i načinima na koje se antivirusne kompanije sa njima bore.

 

Glavni utisci su fantastična poseta seminara – više od 200 ljudi je slušalo Vanju Švajcera, glavnog istraživača SophosLab-a kako detalj po detalj otkriva kako maliciozni softver iskorišćava nepažnju korisnika ili antivirusnih kompanija u cilju sticanja kontrole nad resursima zaraženih računara.

Lep pregled sadržaja seminara možete pogledati na sajtu kompanije Smart, a sa priloženih slajdova možete ispratiti teme o kojima je bilo reči. Ono što na slajdovima nećete videti je demonstracija povezivanja na produkcioni server SophosLab-a na kome se vrši analiza sumnjivih fajlova koje su korisnici prosledili na analizu putem Interneta. Uživo su demonstrirani i napadi tipa SQL injection i SEO trovanja, koji su izuzetno rasprostranjeni na Internetu.

Ono što je posebno pohvalno je fokusiranje na demistifikaciju koncepta malicioznog softvera i odbrane od njega, a ne promocija Sophosovih rešenja. Drugi proizvođači su često pominjani, a Vanja je istakao da većina kompanija koje proizvode antivirusni softver sarađuje i doprinosi globalnoj borbi protiv virusa i ostalog „lošeg“ softvera.

Ovaj seminar je bio pun pogodak, čak ni sitnice tipa preterano ohlađena sala i loš centralni projektor ne mogu da pokvare odličan utisak. Sa zadovoljstvom očekujem šta će Smart/Sophos prirediti u narednom periodu.

Pogledajte slika na Facebooku.

Autor: Vladimir Trkulja


DODAJ KOMENTAR