Šta media planeri treba da znaju o internet oglašavanju?

10.04.2010.

U četvrtak 8. aprila održan je drugi po redu seminar o internet oglašavanju koju je organizovao ABC Srbija uz podršku IREX-a i USAID-a. Seminar je bio namenjen oglašivačima i agencijama, a predavači su bili Rade Tričković iz HTTPOOL-a, Srđan Erceg iz Huge Media i Toni Došen iz Hinton Group.  Na seminaru je predstavljena i ABC aplikacija za web odit, koja teži da medija planerima i vlasnicima sajtova olakša posao u pronalaženju, odnosno plasiranju oglasnog prostora.

 

Ovaj seminar je bio prvenstveno namenjen potencijalnim oglašivačima i agencijama koje su zainteresovane za internet, tako da su predavači svoju priču prilagodili ciljnoj publici. Tri predavača iz agencija koje se bave internet oglašavanjem, zanimljivi primeri iz prakse i priča o internetu koja se širi van kruga “geekova“ su najjači utisci sa jučerašnjeg seminara.

Ono što je posebno zanimljivo je činjenica da su sva tri pomenuta predavača predstavljala svoje viđenje oglašavanja na internetu i navodila konkretne primere na kojima su oni, ili njihove firme radili. Predavanja su zbog toga imala dosta dodirnih tačaka, a publika je imala priliku da vidi primere iz prakse, kada se kampanje realizuju i za 400 evra, ali i za mnogo više novca. Pohvalno je što se niko od predavača nije odlučio da reciklira neko od svojih prethodnih predavanja, tako da smo slušali prilično „svež“ materijal.

Za razliku od nekih ranijih seminara, Rade Tričković je ovog puta kroz minimum teorije i maksimum prakse pokazao šta HTTPOOL može da ponudi tržištu, kakve se kampanje sprovode na domaćem i regionalnom internet tržištu i kakve efekte možete očekivati. Pogledajte slajdove, možda će vas interesovati kako su naši susedi promovisali Čehinje na granici ukusa 😀

ABC Srbija je već organizovao jedan seminar o Internet oglašavanju, a direktor Milan Kovačević je iskoristio ovu priliku da već tradicionalno kratko predstavi njihove ciljeve, istoriju i aktivnosti koje sprovode u Srbiji.

Zatim je Aleksandar Kostadinović predstavio i njihov web odit sistem, baziran na Piwik-u – želimo im puno uspeha u radu i nastojanju da budu kvalitetna alternativa trenutnom sinonimu za web analitiku. Pričajući sa korisnicima oba sistema došli smo do informacije da oba sistema daju vrlo slične vrednosti za broj posetilaca sajta, a odstupanja se javljaju u bounce rateu i vremenu zadržavanja posetilaca. U svakom slučaju, tržište merenja posećenosti sajtova u Srbiji se polako formira.

Srđan Erceg, čovek koji je pričao brže nego što neki od nas mogu da kucaju (a to je zaista retkost :D) dolazi iz firme Huge Media, specijalizovanje za online oglašavanje. Prisutne je proveo kroz kompletan projekat promocije na internetu, uz korišćenje svih dostupnih vidova oglašavanja, a naveo je i konkretan primer iz prakse za koji je njegova firma radila promotivnu kampanju. Napomenuo je da je promocija najefikasnija ako se kombinuju offline i online mediji, a zanimljivo je da se njima desilo da klijent, izuzetno zadovoljan postignutim efektima online oglašavanja, sve više resursa preusmerava upravo na promociju na Internetu.

Toni Došen, koji je od sredine 90ih godina živi i Internet promocijom se bavi u Kanadi, preneo je neka iskustva sa daleko razvijenijeg tržišta od domaćeg. Takve stvari je uvek korisno čuti, jer se svi nadamo da će i u Srbiji u nekom trenutku internet preuzeti primat od klasičnih medija, da će se za promociju na internetu trošiti više nego za promociju na TV-u, da će 3G biti realnost ne samo u većim gradovima i da će promocija na mobilnim uređajima biti više od zanimljivog koncepta. Toni je prikazao i dosta primera kampanja koje je radio. Pohvala za ukusno dizajnirane slajdove, mada je mogao da skrati priču za barem 20%.

Čelnici ABC Srbija su najavili da će sledeći seminar posvećen oglašavanju na internetu biti namenjen prvenstveno medijima, tako ćemo sa njega spremiti opširniji izveštaj.

Ako bismo ukratko sumirali stvari koje smo čuli na jučerašnjem seminaru, imamo redom:

  • IREX je nedavno objavio konkurs za nove medije. Na seminaru su mediji još jednom pozvani da pošalju svoje predloge projekta
  • ABC Srbija je predstavio aplikaciju za web odit i time pokrenuo priču o tržištu merenja posećenosti sajtova u Srbiji
  • Sve više štampanih medija deo svog poslovanja seli na internet, sve više agencija shvata da mora da nauči specifičnosti koje su vezane za internet, a ovakvi seminari su još jedan korak napred za naše tržište

Autor: Vladimir Trkulja

3 komentara

10.04.2010. @ 17:15

Seminar je bio veoma koristan. Svi predavači su podelila i prava znanja i potrudili se da njihova predavanja donesu nešto novo za ljude u publici.

Posebno je Toni Došen pokazao na kom nivou se ulazi u problematiku klijenta i kako se pokušava shvatiti nečiji biznis. Jer svi mi tu i prestajemo da budemo neko drugi, van preduzeća, već postajemo i saradnici i konsultatni te firme.

Tako da savet čitaocima ovog teksta da pogledaju video i Tonijevu prezentaciju, koja je otkrila i neke trendove koji će pratiti razvoj neta u nerednim godinama.

Poz za IT dogadjaje. I naravno za vašu novonastalu organizaciju SEE ICT, koja treba da vam da motiva da ITDogadjaje razvijete u pravcu koji ste oduvek želeli. Nadam se daljem razvitku projekta uz pomoć koju ćete, ja se nadam, dobiti od IREX-a, kao jedan od rektih novih medija sa jasno definisanom nišom .

12.04.2010. @ 12:36

Ova prezentacija HTTPOOL-a, deo vezan za Facebook kampanju je ostavila jak utisak na mene. Odlično odrađena kampanja i odlično prezentovano.

13.04.2010. @ 08:49

Veoma dobar seminar, narocito predavanje Srdjana iz Huge Media, koji je “sirovo” objasnio na primeru jednog njihovog projekta, tako da su ucesnici seminara mogli da vide primer dobro odradjene promotivne kampanje.

Jos uvek cekam da sva predavanja budu uploadovana na http://www.live-e.tv pa da pojedina pogledam ponovo.


DODAJ KOMENTAR