Start Srbija: gde je danas i kuda ide naša startap zajednica

16.05.2015.

Subota 16. maj biće dan posvećen srpskoj startap zajednici i pozivamo sve koje zanima gde je danas domaća startap scena, kako je napredovala u poslednjih 5 godina i kako se kreće. Start Srbija je prvo veliko okupljanje zajednice posle dužeg vremena i dobra prilika da sretnete sve relevantne učesnike u domaćem startap i tehnološkom ekosistemu, da proslavimo uspehe naših startapa i preduzetnika, ali i najavimo nekoliko kul novih stvari koje će u budućnosti oblikovati ovu zajednicu i dalje perspektive.

 

Na događaju će se predstaviti diplomci treće generacije Startap akademije — 8 novih timova sa potvrđenim konceptima od kojih neki već ubiraju i plodove svog rada. Upoznaćete timove koji su tehnologiju i inovaciju uneli u najrazličitije oblasti — od alpinizma i roditeljstva preko vođenja biznisa i kodiranja, pa čak do astrologije.

U zemlji u kojoj je 50% mladih nezaposleno i mašta o državnom poslu isplivava jedna nova grupa pojedinaca koja ulazi u preduzetništvo okrenuto globalnom tržištu. Da je moguće uspeti u ovom okruženju, pre njih su već dokazale domaće globalno uspešne kompanije poput Nordeusa, Seven Bridges Genomicsa, activeCollaba, Themes Kingdomea, FishingBookera, ManageWPa, Qodea… Na događaju ćemo se pozabaviti time da li su ovi uspesi slučajni i posledica sposobnosti i upornosti pojedinaca koji stoje iza njih ili i okruženje u kom smo i aktivnosti koje se dešavaju u zajednici tome doprinose.

Iako se država tek sporadično interesovala za ovu industriju, a veliki donatori relativno malim sumama podržavali određene projekte razvoja tehnološkog preduzetništva, ono beleži značajan rast. Ovaj događaj će dati svojevrsan osvrt i pogled na to gde smo bili pre 5 godina, kada su se na startap događajima mogle na prste nabrojati perspektivne ekipe, a gde je tehnološko preduzetništvo u Srbiji danas, kada na Startitu bar jednom nedeljno predstavljamo nove timove, a investicije su stigle do iznosa od 4+ miliona evra u 2014.

Prisustvo na događaju je besplatno za sve zainteresovane, samo je potrebno prethodno se prijaviti putem forme na dnu ovog članka. Startap Akademija je prvi edukativni program za tehnološke preduzetnike u Srbiji i do sada je kroz 3 g eneracije kroz njega prošlo nešto manje od 100 preduzetnika. Neki od najuspešnijih timova su FishingBooker, TruckTrack i Farmia, a timovi ovog programa su prikupili više od milion evra investicija i zaposlili 50+ osoba.

Ovaj dvomesečni program realizuje SEE ICT uz podršku GIZ-a.

Registracija

Možete se registrovati na sledećem linku.

Autor: ITD Ekipa


DODAJ KOMENTAR