Startap radionica #4: Osnove razvoja za iOS

24.03.2012.

U subotu 24. marta od 12h – 17h u KC Gradu će se održati radionica posvećena osnovama razvoja za iOS platformu, u sklopu serije Startap radionica koje pravi organizacija SEE ICT.

Startap radionice omogućava podrška Limunda kojima smo na ovom doprinosu razvoju domaće zajednice zahvalni.

iOS sistem koriste popularni Appleovi mobilni proizvodi poput iPhonea i iPada, koji su postavili standarde za razvoj savremenih smartphone i tablet uredjaja.

 

U svetu je prodato više od 250 miliona uredjaja zasnovanih na ovom operativnom sistemu, dostupno je preko 500.000 aplikacija za njega, a iako u Srbiji još uvek nije moguće kupiti iPhone značajan broj ovih uredjaja se koristi na domaćem tržištu.

Sve u svemu, u pitanju je veoma relevantna i interesantna platforma, naročito kada su mogućnosti za monetizovanje razvoja za nju u pitanju.

Radionica je namenjena svima koji žele da se upoznaju sa pravljenjem aplikacija za ovu platformu, sa poznavanjem objektno orijentisanog programiranja i najosnovnijim upućivanjem u programiranje u Objective-Cu.

(U ovu svrhu možete koristiti sledeće linkove: Learn Objective-C, Start Developing iOS Apps Today, Your First iOS App.)

Predavač i mentor na radionici će biti Vladimir Mitrović, vodja iOS razvojnog tima u Nordeusu koji je proizveo Top Eleven igru za ovu platformu. Ima dugogodišnje iskustvo razvoja za iOS, bavio se raznim open-source projektima (Nmap, OpenMRS…), programirao u desetak različitih jezika i interesuje se za grafiku, distribuirane sisteme i računarsku lingvistiku.

Važna napomena: usled forme događaja i želje da se osigura kvalitet vežbi broj mesta će biti ograničen i — prema našem iskustvu — dosta ispod interesovanja.

Zbog ovoga ćemo u prijavama imati jedno polje u kome ćemo sve zainteresovane zamoliti da nam kažu zašto bi baš oni trebali da učestvuju u radionici i kako im tema i vežbe mogu pomoći u daljem radu i razvoju projekata.

Poželjno je da ponesete sa sobom Apple računar (uputstvo za instaliranje razvojnog okruženja bi vam stiglo naknadno) radi učestvovanja u praktičnom delu radionice. (Ukoliko niste u mogućnosti obezbedićemo vama i vašoj grupi jednu mašinu.)

Prijave se primaju do ponedeljka 19. marta u ponoć.

Kliknite ovde da biste popunili prijavu za radionicu → 

Autor: Vukašin Stojkov

5 komentara

Vladimir Stankovic
13.03.2012. @ 19:28

Bilo bi interesantno da se obezbedi neki webcast ovog događaja. Da li je tako nešto izvodljivo?

13.03.2012. @ 20:07

Događaj će u svakom slučaju biti snimljen, a videćemo da li će biti moguće obezbediti prenos uživo.

Nikola N
01.04.2012. @ 10:36

Pozdrav,
da li je negde sada dostupan za pregledanje snimak događaja?

01.04.2012. @ 18:20

Ćao Nikola, nije još ali će biti uskoro. Prati nas na Tviteru – @itdogadjaji @startitrs za obaveštenje.

Nikola N
05.04.2012. @ 19:42

Pa za tviter treba nalog, kao na fejsbuku a ja tamo nemam nalog.
(A tviter nije javni otvoreni protokol već servis jedne kompanije, kao fejsbuk)

Ako može obaveštenje ovde ili direktno kad bude snimak dostupan, ako bude dostupan.


DODAJ KOMENTAR