Startit meetup — o machine learningu i OCRu u praksi, 11. decembra u Startit Centru

11.12.2015.

Narednog petka, 11. decembra u 18h, a u Startit Centru, dve poslastice za sve hakere koji vole da rešavaju zagonetke. 

Prvo predavanje nam dolazi od Svetlane Bojić, pod nazivom “10% Human and Machine Learning“. Zapremnina koju svako od nas zauzima, kada računamo broj ćelija, je samo 10% “ljudska”. Ostatak je konzorcijum mikroba, prevashodno nastanjen u debelom crevu, koji se ponašaju kao kompletan “zaboravljeni organ”.

Svetlanin startap traži efekte prisustva različitih mikroba kod osoba sa poremećajima digestivnog trakta koristeći filogenetski čip i nakon obučavanja 18 familija machine learning modela (R, caret paket) su došli do najboljeg.

Drugo predavanje za temu ima Optičko prepoznavanje teksta(OCR) održaće Goran Dubajić iz beogradskog Majkrosoft razvojnog centra. Vrlo jednostavan problem za čoveka kao što je čitanje štampanog teksta je ne trivijalan problem za računar.

Goran već radi na razvoju OCR-a tako da će cela priča doći sa uporištem u praksi. Na predavanju će nam opisati rešenje koje na ulazu ima sliku teksta, a na izlazu tekst sa koordinatama reči ili karaktera. Videćemo osnovnu arhitekturu prepoznavača:

  • Kako detektovati da je tekst rotiran i ispraviti ga
  • Pronalaženje linija
  • Kako liniju razbiti na reči, a reči na slova
  • Kako prepoznati slova za ćirilični ili latinični alfabet koristeći veštačke neuronske mreže

Prijavi se

Prisustvo na događaju je besplatno, samo se prijavi za prisustvo formom na sajtu Startita.

Autor: ITD Ekipa


DODAJ KOMENTAR