T.E.S.L.A. – Transforming Environment Sustainably, Looking Ahead!

20.07.2015. – 30.07.2015.

Niška lokalna grupa Udruženja Studenata Tehnike Evrope – BEST Niš – ove godine organizuje 8. Međunarodni letnji akademski kurs pod nazivomT.E.S.L.A. – Transforming Environment Sustainably, Looking Ahead“   koji će trajati od 20. do 30. jula 2015. godine u Nišu. Na kursu će pored 25 odabranih studenata sa 96 evropskih univerziteta, takođe učestvovati i 15 studenata sa Univerziteta u Nišu. Kao učesnik, prisustvovaćete obrazovnom akademskom kursu međunarodnog karaktera, koji se organizuje u saradnji sa Univerzitetom u Nišu, kao i njemu pripadajućim fakultetima. 

Akademski deo kursa se sastoji od 35 sati stručnih predavanja, treninga i radionica na temu ekologije, alternativnih i održivih izvora energije, kao i Nikole Tesle . Učesnici kursa će imati prilike da čuju osnove o načinu rada i stvaranja alterantivnih i održivih izvora energije, kao i njihovoj važnosti i značaju u budućnosti. Takodje, cilj kursa će biti i upoznavanje studenata, kako stranih, tako i domaćih sa uticajem i doprinosom Tesle, kao tvorca prve hidrocentrale, nauci o izvorima energije. Predavanja će držati profesori Univerziteta u Nišu.

Pored svog akademskog dela, značajan deo Međunarodnog Letnjeg Akademskog Kursa predstavlja i njegov kulturno-socijalni aspekat. Organizovanjem specifičnih događaja, poput Srpske Večeri, posete muzejima, kao i obilaska Niša, strani učesnici će imati priliku da se upoznaju sa kulturom i tradicijom našeg grada, naroda i zemlje. Sa druge strane, organizovanjem događaja poput Internacionalne Večeri, domaćim učesnicima će biti pružna prilika za upoznavanje kulture i tradicije svih zemalja odakle dolaze strani studenti. Ovo se može smatrati idealnom prilikom za domaće studente da upoznaju načine razmišljanja, život i stavove svojih evropskih vršnjaka, i da im na delu pokažemo srpsko gostoprimstvo.

Cilj ovog kursa je podizanje svesti studenata grada Niša o značaju komplementarnog obrazovanja u privatnom i profesionalnom životu, ali i rušenje negativnih predrasuda stranih studenata o našem gradu i o našoj zemlji. Pored ovog, kurs za domaće participante ima i višestruku kulturnu i socijalnu korist, jer se radom na projektu u sredini, gde se nalaze  različite vrste specijaliteta poput francuskih sireva, italijanskih vina, belgijskih čokolada, srpske gibanice i sl., koju ovaj kurs promoviše, na pravi način stiču vrlo bitna iskustva o stvaranju zdrave okoline za razvoj novih ideja. One pomažu ne samo individualni razvoj učesnika, nego i razvoj našeg regiona i zemlje u celini. Deset dana provedenih na kursu su nezaboravno iskustvo koje širi vidike i pruža novu perspektivu učesnicima, ali i stvara nova i trajna prijateljstva.

Korisni linkovi

Za sve dodatne informacije i pitanja o medjunarodnom akademskom kursu posetite sajt www.bestnis.org.rs/summer15/  ili im pišite na nis@best.eu.org .

Vesti i dešavanja o drugim događajima i radu BEST-a možete pratiti na sajtu www.bestnis.org.rs

Autor: ITD Ekipa


DODAJ KOMENTAR