Januar 15Maj 1

Fakultet informacionalnih tehnologija i ove godine organizuje takmičenje FIT eMaster, koje predstavlja nadmetanje učenika IV razreda srednjih škola u Srbiji u izradi Web prezentacija i softverskih aplikacija. Nagrade će se dodeliti u dve discipline – za najbolju veb baziranu aplikaciju, i za najbolji vizuelni utisak. Prijavljivanje je već počelo, rok za predaju radova je 1. maj 2009. godine, a objavljivanje pobednika je zakazano za 9. maj 2009. godine.

 Takmičenje FIT eMaster obuhvata dve discipline:

  • FIT eMaster 2009 Programer – nagrada za najbolju veb baziranu aplikaciju u tehnologjama kao što su Java i C#. U ovoj disciplini takmiče se radovi koji koriste objektno orijentisane programske jezike u izradi WEB baziranih aplikacija (Java – J2EE ili C#). Ocenjuje se složenost, tehnologija izrade, ideja, jednostavnost korišćenja i funkcionalnost.
    Nagrada je stipendija za studije na studijskom programu Informacione tehnologije u vrednosti od 9.000 EUR
  • FIT eMaster 2009 Dizajner – nagrada za najbolji vizuelni utisak. U ovoj disciplini ocenjuje se vizuelno izražavanje, složenost grafičkih elemenata, opšta estetika, način realizacije vizuelnih elemenata i korišćenje novih tehnologija.
    Nagrada je stipendija za studije na studijskom programu Dizajn interaktivnih medija u vrednosti od 10.500 EUR.

Posebne nagrade

Svi autori radova koji budu dobili više od 50 poena (od mogućih 100) biće oslobođeni polaganja prijemnog ispita na jednom od tri fakulteta u sastavu Univerziteta METROPOLITAN : Fakultet informacionih tehnologija, Fakultet za menadžment i Fakultet digitalnih umetnosti.

Dozvoljene tehnologije i jezik

Dozvoljena je upotreba HTML, XML, JavaScript, WebJava (JSP, Servleti, Portleti), DB, PHP, Ajax i svih tehnologija u produkciji standardnih grafičkih formata kao što su JPG, GIF, Flash animation, Java (J2EE) ili C#. Takmičari moraju predati radove sa kompletnim aplikativnim kodom i u potpunosti odgovaraju za autorska prava na materijalu koji dostavljaju.

Tematske oblasti

Takmičari sami definišu konkretan naziv svoje teme i predlažu je prilikom popunjavanja prijave. U roku od 7 dana takmičar dobija potvrdu da li je tema prihvaćena. Tema rada (Web prezentacije ili Web bazirane aplikacije) može biti vezana za gradivo u srednjoj školi, život u gradu, istoriju, prirodne nauke, muziku … jednom rečju sve što se smatra sadržajem dostojnim publikovanja na Internetu. Tema ne sme biti uvredljiva po rasnom, verskom ili drugom osnovu i mora poštovati granice dobrog ukusa. Samo teme koje su odobrene od strane komisije, nakon prijave rada, mogu biti uzete u razmatranje za dodelu nagrada.

Rokovi

Rok za prijavu takmičara: od 18. decembra 2008. do 1. maja 2009. godine (takmičari se mogu prijavljivati sve do momenta utvrđenog za predaju radova, a termin prijave ne utiče na donošenje odluke o pobedniku. Na ovaj način METROPOLITAN ohrabruje takmičare da se pridruže u bilo kom momentu do momenta zatvaranja konkursa).

Rok za predaju radova: 1. maj 2009. godine.

Objavljivanje pobednika: 9. maj 2009. godine, kada će se održati i svečano uručivanje nagrada.

Kako se prijaviti

Učenici četvrtog razreda svih srednjih škola u Srbiji mogu se direktno prijaviti na takmičenje popunjavanjem formulara za prijavu preko portala www.fit.edu.rs

Kako izgleda takmičenje

Svi prijavljeni maturanti dobijaju elektronskom poštom podatke za pristup forumu, koji je isključivo namenjen FIT eMaster takmičarima, kao i podatke za pristup ftp serveru gde će publikovati svoje radove. Od momenta prijave pa sve do 1. maja, svi takmičari će imati priliku da se „druže” na FIT eMaster forumu. Već od tog trenutka, kroz razmenu ideja, razvija se i zdrav takmičarski duh. Server će biti zatvoren 1. maja i od tog momenta takmičari neće više moći da publikuju svoje radove. Nakon toga komisija će pregledati radove i odabrati 10 najboljih. Radovi koji su ušli u najuži izbor od 10 radova biće javno prezentovani 9. maja 2009. godine. Stručna komisija biće u prilici da takmičarima postavlja i dodatna pitanja pre nego donese konačnu odluku o nagradama. Kako je bilo na prošlogodišnjoj dodeli nagrada eMaster, kao i pobedničke radove, možete pogledati na adresi: www.fit.edu.rs.

Korisni linkovi:

Share and Enjoy:

Tags: , ,