Telekommunisten, the Art & Economics Group, and Venture Communism


Warning: sprintf() [function.sprintf]: Too few arguments in /var/www/vhosts/itdogadjaji.com/httpdocs/wp-content/plugins/event-calendar/template-functions.php on line 513

Subota, 19. april – Magacin u Kraljevića Marka 4 u 19:00
Projekat predstavljaju: slobodnakultura.org i Festival slobodne kulture 2
Razgovor sa gostom: Dmytri Kleiner, učesnik u razgovoru: Vladimir Jerić Vlidi

 

Dmytri Kleiner je Kanađanin rođen u Sovjetskom Savezu, programer je i radnik u kulturi, koosnivač Telekommuniksten kolektiva, koji omogućava telefoniju i internet servis svim zainteresovanim korisnicima u skladu sa svojom politikom da je proizvod rada, a ne sam rad ono što treba ponuditi tržištu. Kao nezavisni teoretičar Dmytri istražuje preklapanje umetnosti, tehnologije i političke ekonomije.

Sa projektima kao sto su Telekommunisten, the Art & Economics Group, i Venture Communism (preduzetnički komunizam), Dmytri Kleiner kritički analizira socijalno-ekonomske odnose komunikacije i podržava ideju radničkog samoorganizovanja u proizvodnji kao sredstvo klasne borbe.
Od kada je organizovao festival o aproprijaciji u kulturi Plunderpalooza u Torontu 1997. godine, Dmytri je razvijao kritiku intelektualnog vlasništva, posebno autorskog prava, i aktivno je od samog početka uključen u zajednice slobodnog softwera i i slobodne kulture, a njegov poslednji esej “Copyfarleft, Copyjustright, and the Iron Law of Copyright Earnings” proširuje ovu kritiku na koncept Creative Commons licenci i nudi alternativnu licencu, koja ne dozvoljava reprodukovanje rezultata rada na osnovu koncepta privatnog vlasništva i najamnog rada. Trenutno istražuje raslojavanje interneta, posebno proces u kome je P2P tehnologija marginalizovana, onemogućena i zamenjena centralizovanim client-server sistemima.
Osnovni proizvod Telekommunisten je telefonija (Dialstation), program koji se konstantno usavršava i za koji je upravo najavljena nova velika revizija. Nova verzija softvera će biti puštena u pogon 1. maja.
 
Ovo je zajednički projekat organizacija: slobodnakultura.org, Institut za fleksibilne kulture i tehnologije NAPON, Creative Commons Srbija, Biro za kulturu i komunikaciju, Dom omladine Beograda, Žene na delu, Vikimedija Srbije, kuda.org
koncept i realizacija: slobodnakultura.org
slobodnakultura.org je deo organizacije Druga scena
Podrška: Fond za otvoreno društvo

Autor: Vukašin Stojkov


DODAJ KOMENTAR