Decembar 19Decembar 21

WikipediaVikimedija Srbije u saradnji sa Domom omladine Beograda i Telenorom organizuje Treću regionalnu konferenciju koja će se održati od 19. do 21. decembra u Domu omladine. Stvaraoci Vikipedije, najveće enciklopedije, iz Srbije, okolnih zemalja i drugih zemalja Evrope, okupljaju se da razmene iskustva i predstave svoj rad široj javnosti. Konferencija će obuhvatati predavanja, diskusije i razmene ideja.

 

Vikipedija je slobodna enciklopedija na Internetu koju gradi više od milion dobrovoljaca širom planete. Vikipedija na engleskom je najveća ikad napravljena enciklopedija, dok su izdanja na drugim jezicima uglavnom veća od najvećih sledećih enciklopedija na tim jezicima.

Zadužbina Vikimedija je organizacija koja vodi računa o tehničkom funkcionisanju Vikipedije i drugih Vikimedijinih projekata, kao što su Vikirečnik, Vikiknjige, Vikivesti itd. Cilj Zadužbine je da obrazovni materijal bude dostupan svakoj osobi na svetu.

Vikimedija Srbije je peti osnovani, a danas jedan od dvadesetak ogranaka Zadužbine po svetu. Vikimedija Srbije je osnovana 2005. godine i do danas je organizovala nekoliko nacionalnih i regionalnih konferencija kojima je cilj bio predstavljanje slobodnog znanja i razmena iskustava u radu na njemu.

PROGRAM:

Subota, 20. decembar

14:00-14:45 Uvodno predavanje (engleski)
Na uvodnom predavanju će biti predstavljeni Vikipedija i Vikimedijini projekti uopšte, posebno na srpskom jeziku, zatim gosti, zaključci sa jučerašnjeg zatvorenog dela i program konferencije.

14:50-16:20 Dr Miran Hladnik i Zoran Stefanović: Digitalizacija na Vikipediji i Vikizvorniku (90 min. engleski)
Dr Miran Hladnik je profesor slovenske književnosti na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Ljubljani. Zoran Stefanović je srpski dramaturg, najpoznatiji po svom radu na Projektu Rastko. Zajedno će pričati o izazovima i važnosti digitalizacije i, posebno, o projektima digitalizacije na Vikizvorniku i Distribuiranim korektorima Evropa; takođe, o značaju digitalizacije za Vikipediju.

16:25-17:10 Dr Jelena Filipović i Miloš Rančić: Jezičke teme na Vikipediji i drugim Vikimedijinim projektima (srpski)
Postoji oko 250 jezičkih izdanja Vikipedije, čime je stigla u poziciju okosnice višejezičkog razvoja na planeti. Takva pozicija donosi niz jezičkih, a pre svega sociolingvističkih pitanja na koja treba dati odgovor.

17:15-18:00 Nena Antić: Creative Commons licence i Vikipedija (srpski)
Nena Antić je prevela Creative Commons licence na srpski jezik i prilagodila ih srpskom zakonodavstvu. Na ovom predavanju će pričati o važnosti slobodnih licenci i slobodnog znanja, kada i kako će Vikimedijini projekti preći na CC licence i zašto je to bitno.

Nedelja, 21. decembar

14:00-14:45 Marcin Cieslak: Vikipedija i drugi Vikimedijini projekti na poljskom jeziku (engleski)
Marcin Cieslak je predstavnik Vikimedije Poljske. Ovde će predstaviti Vikipediju i druge Vikimedijine projekte na poljskom jeziku. Posebno će obratiti pažnju na njihov stav po pitanju masovnog unosa podataka na Vikipediju.

14:50-15:35 Darko Čokor: Vikipedija i drugi Vikimedijini projekti na hrvatskom jeziku (hrvatski)
Darko Čokor je hrvatski Vikipedijanac. On će predstaviti Vikipediju i druge Vikimedijine projekte na hrvatskom jeziku.

15:40-16:25 Miloš Rančić: Razvoj zajednice oko Vikimedijinih projekata (engleski)
Od malog projekta na Internetu, Vikipedija je sa drugim Vikimedijinim projektima izrasla u zajednicu od preko milion saradnika okupljenih oko 800 projekata na oko 250 jezika i kao takva predstavlja jedinstvenu zajednicu u istoriji ljudi. Miloš Rančić će pričati o radu u komitetima Zadužbine Vikimedija i o razvoju ove zajednice.

16:30-17:15 Đorđe Stakić: Vikipedija u nastavi matematike i informatike (srpski)
Đorđe Stakić je asistent na PMF-u u Beogradu. Govoriće o svojim iskustvima u korišćenju Vikipedija u nastavi matematike i informatike.

17:20-18:00 Konferencija za štampu (srpski)

Share and Enjoy:

Tags: ,

Autor: dragana