U susret Sinergiji 10

03.09.2010.

Danas su u beogradskoj kancelariji Microsofta novinari imali priliku da se upoznaju sa novostima vezanim za ovogodišnju Sinergiju i da sa predstavnicima organizacionog tima razgovaraju o sve konkretnijim planovima za sadržaj ovog događaja. Meni lično najzanimljivije zvuči predstavljanje Windows phone 7 OS-a (nadam se i konkretnih telefona), kao i takmičenje u hakovanju – Hack the Gate.

 

Ovogodišnja Sinergija se zaista vrlo ozbiljno planira i prema svemu što sam do sada mogao da vidim, Microsoft se zaista trudi da napravi događaj koji ima pretenzije da postane više nego regionalni lider u oblasti velikih IT konferencija. Najavljeno je učešće velikog broja gostiju iz inostranstva, a podatak da je već sada prodato više od 400 kotizacija je za respekt.

Što se sadržaja konferencije tiče, pored klasičnih predavanja organizatori obećavaju i bogate i interesantne vannastavne aktivnosti za koje će se pobrinuti Microsoft partneri. Kvalifikacije za takmičenje „Hack the Gate“ će biti organizovane pre početka Sinergije, a finale će biti organizovano tokom samog događaja – učesnike očekuju vredne nagrade. Ciljna grupa su developeri i sistem administratori.

Cloud computing je centralna tema Sinergije, a ona će se provlačiti kroz sledeće teme:

  • Business Intelligence and Database platform (BDP)
  • Developer Tools & Languages (DEV)
  • Office and SharePoint (OFF)
  • Unified Communications (UCM)
  • Server, Management Tools and Security (STM)
  • Microsoft Business Solutions (MBS)
  • Windows Client (CLI)
  • Management, project execution and business (MPB)

Kada su u pitanju premijere, biće vrlo zanimljivo videti sve vezano za Windows phone 7, a posebno da li će neki od domaćih operatera imati sluha da što pre ponudi odgovarajuće pakete i telefone u slobodnoj prodaji. Tu je i Internet Explorer 9 u beta verziji, i ukoliko nekome nešto znači – Office Communication Server.

Microsoft radi na promociji Sinergije 10, i u zemlji i regionu, tako da je planirano da na ComTrade Fabrici Znanja Sinergija ima svoj štand (i podeli neke poklone 🙂 ), na DevReach 2010 konferenciji u Sofiji će takođe imati svoje predstavnike.

Ne treba zaboraviti ni akademski sadržaj koji je namenjen studentima, a o čemu će se konkretno raditi saznaćemo u mesecima pred nama.

U svakom slučaju, Microsoft Sinergija 10 se polako (ali sigurno) približava. U narednim nedeljama se očekuje sve više konkretnih informacija o predavačima i temama predavanja, a na ITDogadjaji.com ćemo se truditi da vas blagovremeno informišemo.

Autor: Vladimir Trkulja


DODAJ KOMENTAR