Upotreba društvenih medija za uspostavljanje onlajn reputacije – Jelena Jovanović

23.04.2009.

Jelena Jovanović, autorka bloga Cyberpoetica i marketing menadžer kompanije E-Target, održala je na konferenciji E-trgovina, korisno i dinamično predavanje o vođenju onlajn reputacije kompanija uz upotrebu društvenih medija i dala odgovore na to kako ostaviti dobar utisak o kompaniji u javnosti i kako ga zadržati. Ono što je nama bilo posebno zanimljivo jeste naglašavanje važnosti etike u poslovanju i dobrog odnosa sa zaposlenima, jer upravo oni treba da budu vaši digitalni ambasadori, a ako o ne brinete o njihovom uspehu, može se desiti da negativni utisak o kompaniji u javnosti stvore upravo oni.

 

Malo istraživanje koje je Jelena Jovanović sprovela u okviru onlajn zajednice pokazalo je da ljudi kada kažu onlajn reputacija misle na: poverenje, priznanje, rejting, popularnost na webu, kvalitet sadržaja, pouzdanost, etičko poslovanje, a pre svega na mišljenje drugih o osobi, kompaniji ili proizvodu.

Predavačica je navela reči Tima Kalina o tome da reputacija dovodi klijente i ima direktnu vezu sa profitom, da profit zavisi od dobrog ugleda, poslovnosti i konzistenstnosti.

Jelena kaže da je važno stalno pratiti šta se na internetu priča o vašem: brendu, kompaniji, ključnim ljudima, proizvodima…

To se čini u tri koraka: SEO, monitoring svega što se piše, i stalno približavanje kupcima putem društvenih mreža, blogova i drugih alata.

Jelenin predlog je da se zaposlenima delegiraju zadaci, kako bi oni mogli delovati kao digitalni ambasadori vaše firme – postavljati pozitivne, pre svega korisne i relevantne sadržaje o firmi, a zatim i reagovali na negativne komentare. Takođe važno je graditi veze sa uticajnim blogerima.

Posebno je važno, u duhu etičnog poslovanja, planirati uspeh zaposlenih i stalno komunicirati sa njima o tome kako oni vide uspeh, jer čak 2 trećine negativnih informacija o kompaniji u javnost dolazi od nezadovoljnih zaposlenih.

„Facebook bi bio 5. najveća država na svetu po broju stanovnika” – kaže Jelena Jovanović, poručujući da kompanije koje ovo ignorišu ne mogu očekivati da njihova onlajn reputacija bude pozitivna.

miss.cybernaut@gmail.com

Autor: Dragana Petković

2 komentara

25.02.2010. @ 17:21

kako je moj sajt dobio 800 i vise inlinks tako pise na yahoo a ja sam mozda svega 20 podelio po netu

27.03.2010. @ 16:34

Ima jedan veoma zanimljiv tekst u BC biltenu, svež u momentu dok ovo pišem- Zaposleni (ne) pomažu u kreiranju reputacije na netu (link: http://bovan.eu/images/bilten/BC%20Bilten%20244.pdf)

Citiram
“Istraživanje Manpower Inc. koje je obuhvatilo više od 2.100 britanskih poslodavaca je pokazalo da jedna petina ispitanika nema nikakav postojeći pravilnik. Od poslodavaca koji imaju pravilnik o upotrebi društvenih mreža od strane zaposlenih, 60% se izjasnilo da im je pravilnik pomogao da izbegnu gubitke, a 55% da zaštiti reputaciju kompanije. Čak 42% poslodavaca veruje da im je pravilnik pomogao u zaštiti intelektualne svojine i poverljivih podataka, dok 21% tvrdi da im je pomogao pri zapošljavanju novih pripravnika. ”

Lično, ja nisam za to da se dopusti izlazak zaposlenih na web ukoliko niste prema njima fer.
Računajući da je PR i ono što oni kažu kod kuće (!), pre (organizovanog) izlaska na društvene mreže bilo bi dobro prvo se uveriti u lojalnost (kako? pa uraditi sve što je potrebno za željen rezultat) i postarati se da im se daju neka opšta pravila (zdravorazumska) – čemu to služi, kako radi, dati im ciljeve i sl.
Poverenje. I uputstva. I to je to.


DODAJ KOMENTAR