Upravljanje IT projektima – Obuka za sadašnje i buduće menadžere

29.12.2009.

YU Build i USAID Projekat za razvoj konkurentnosti organizovali su tokom decembra petodnevnu obuku “Upravljanje IT projektima“ za menadžere, studente i zaposlene u sektoru informacionih tehnologija. Ekipa IT Događaja imala je priliku da učestvuje u ovoj obuci, a kroz interaktivne vežbe i predavanja naučili smo mnogo o tome kako se planiraju i realizuju projekti.

 Obuka je osmišljena kao dinamičan i intenzivan miks predavanja i rada u malim grupama. Treneri su nas tokom pet osmočasovnih treninga proveli kroz najvažnije faze u planiranju i realizaciji projekata. Obuku su vodili veoma informisani predavači i vešti moderatori diskusija – Rade Kuzmanović i Jelena Rakić iz YU Build-a.

Svaka sesija sastojala se od predavanja, na kome bi nam Jelena i Rade predstavili najvažnije informacije i preporuke za određenu temu, a zatim smo imali priliku da u vežbi primenimo šta smo naučili i kasnije to prezentujemo ostalim grupama.

Rad na planiranju i realizaciji jednog malog projekta – kreiranja veb sajta za foto opremu, pokazao nam je na šta sve moramo da mislimo kao vođe projekta, čije sve potrebe treba da zadovoljimo i koliko je važno ozbiljno i planski pristupati upravljanju projektima.

Tokom vežbi smo planirali projekat, vreme i resurse, pokušavali da umanjimo rizike, organizujemo projektni tim, naučimo da komuniciramo, vodimo dokumentaciju i izveštavamo zainteresovane strane o toku projekta.

Obuka je osmišljena tako da motiviše polaznike da razmišljaju kao projektni menadžeri, izvršavaju konkretne zadatke i kroz diskusiju u malim grupama dođu do najboljih rešenja. Zanimljivo je da su sve četiri grupe polaznika na iste zadatke odgovarale na različite načine, pa su diskusije nakon predstavljanja zadataka umele da potraju.

Ovakav pristup nam je pokazao da za vođenje projekata ne postoje striktna pravila, da je svaki projekat priča za sebe, a da metodologija koju koristimo može da nam pomogne da se snađemo u različitim situacijama i mnogo poveća šanse da projekat uspe.

Sve teme, metode i tehnike prikazane na obuci u skladu su sa učenjem i praksom Project Management Instituta, američke organizacije koja sertifikuje projekte menadžere širom sveta. Imali smo priliku da čujemo više o radu u multiprojektnom okruženju, programima i alatima za upravljanje projektima i formalnoj sertifikaciji za projektne menadžere. Obuka je, između ostalih, bila namenjena i ljudima koji žele da polažu Project Management Professional ispit.

Polaznici su generalno bili zadovoljni obukom, a predavačima su uputili preporuku da ubuduće ilustruju vežbe većim brojem primera i budu kritičniji u oceni zadataka i iznošenju mišljenja o rezultatima rada polaznika. Jedna od prednosti obuke je i mogućnost razmene iskustava sa učesnicima koji su realizovali više projekata i bili spremni da predstave praksu svojih kompanija u ovoj oblasti.

Na obuci “Upravljanje IT projektima” sistematizovaćete znanje, razmisliti o greškama i uspesima projekata na kojima ste radili, naučićete svašta novo, steći način razmišljanja pravog projektnog menadžera, a uz to odraditi i 35 sati formalne obuke koja vam je potrebna za polaganje PMP ispita.

Budite spremni da odvojite vreme za obuku i dođete odmorni, treninzi su naporni i zahtevaju veliko angažovanje, ali naš utisak je da se isplati. Zahvaljujemo se kompaniji Yu Build što nam je omogućila da prisustvujemo obuci.

Autor: Dragana Petković

3 komentara

Demis Demić
23.01.2010. @ 08:58

Poštovani,

interesuje me način na koji se dobija licenca “projekt menadžera” i da li ste vi prava adresa za to pitanje?

Što se tiče sajta odličan je, samo nastavite tako.

Srdačan pozdrav.

23.01.2010. @ 21:25

Ova obuka je organizovana kao priprema za polaganje PMI Project Management Professional (PMP) ispita. Više o PMI i njihovom ispitu možeš pročitati ovde http://www.upravljanjeprojektima.rs/2009/10/05/sta-je-pmi-i-zasto-bas-oni/
A informacije o uslovima koji moraju da se zadovolje, kao i o načinima za prijavu ispita možeš pogledati ovde http://www.upravljanjeprojektima.rs/2009/11/16/prvi-koraci-buduceg-pmp-ja/

[…] Utisci sa prethodne IT PM obuke […]


DODAJ KOMENTAR