Upravljanje IT projektima – utisci sa obuke

15.05.2009.

U sredu, 13. maja je završena prva obuka Upravljanje IT projektima koju smo organizovali (YU Build) u saradnji sa USAID Projektom za razvoj konkurentnosti. Obuka je organizovana u Novom Sadu u CISCO trening centru na FTN-u, a realizovana je tako da se omogući polaznicima da ispune uslov od 35 sati potrebne obuke za polaganje za PMP sertifikaciju i kroz praktičan rad sistematizuju svoja znanja iz oblasti upravljanja projektima .

 
Ovo će biti prvi post na ITD u kojem sam trener iznosi svoje utiske sa obuke (kako sam zvanično postala deo ITD tima samo koristim položaj 😉 ) tako da ću se truditi da ne pišem o samoj obuci, organizaciji, trenerima već da ovu priliku iskoristim za pokretanje diskusije o potrebi da se projektima upravlja.

Naime, USAID Projekat za razvoj konkurentnosti je pokrenuo Program obuke i sertifikacije iz oblasti upravljanja projektima za profesionalce iz odabranih sektora (ICT, građevina, automobilska industrija, nameštaj/prerada drveta, turizam, film i produkcija). Cilj programa je edukacija učesnika o metodama i tehnikama modernog upravljanja projektima prema metodologiji Instituta za projektni menadžment (PMI) i podrška kvalifikovanim učesnicima za dobijanje PMP ili CAPM sertifikata.

U Srbiji je pre ovog programa sertifikovano samo 40 projektnih menadžera (PMP sertifikat) i to uglavnom iz ICT industrije. Ovo godine će prvi put u oktobru biti organizovano polaganje ovoga ispita i u Srbiji (do sada je moralo da se putuje u okolne zemlje da bi se polagao ovaj ispit). USAID je u okviru ovog programa obuke i sertifikacije izabrao pet trening centara koji će pomoći polaznicima da steknu znanja iz ove oblasti. Nadam se da će rezultati ovog programa biti značajno veće interesovanje za sertifikaciju u ovoj oblasti ali znanja koju sam danas sve više potrebna.

Na prvoj našem treningu koji je bio prilagođen zaposlenima u IT sektoru pokazalo se da zainteresovanih za ovakve obuke ima. Većina naših polaznika je već radila na velikim IT projektima i u svom radu se susretala sa metodama i tehnikama koje su bitne za ovu oblast. Kroz grupne vežbe koje su radili na obuci su pokazali da im praktično znanje iz ove oblasti ne nedostaje, a da je obuka najviše doprinela da sistematizuju svoja znanja, upoznaju se sa terminima koja koristi PMBOK (bitna za polaganje ispita) i razmene iskustva iz ove oblasti.

Moji utisci sa same obuke su veoma pozitivni. Imala sam prilike da radim sa ljudima koji već imaju znanja o toj oblasti, spremni su da se dalje usavršavaju i što je najvažnije ušli su pozitivno u celu priču. Atmosfera i timski rad su bili sjajni tako da i pored velikog broja tema koje smo obradili energija je bila veoma pozitivna.

Takođe, svaku pohvalu zaslužuju i simpatični momci iz CISCO trening centra u Novom Sadu. Ako imate potrebu za organizujete obuku možemo slobodno da vam preporučimo ovu salu na FTN-u. Profesionalnost zaposlenih u ovom trening centru nam je omogućila da nijednog trenutka ne brinemo oko logistike (kao što je rekao jedan od naših polaznika „I infrastruktura, tj. hrana, kafa… je bila odlična” 🙂 ).

Kakva su vaša iskustva kada su u pitanju projekti na kojima ste radili? Koji su najčešći problemi koji su se javljali na projektima? Koliko mislite da vam neke opšte metode i tehnike koje se koriste upravljanju projektima mogu pomoći da uspešno realizujete projekat?

Korisni linkovi

Autor: Jelena Rakić

3 komentara

15.05.2009. @ 13:06

korisni linkovi ne rade 🙁

15.05.2009. @ 14:56

Hvala na informaciji. Ispravili smo grešku 🙂

29.11.2012. @ 08:04

Da li planirate neku slicnu obuku?


DODAJ KOMENTAR