Utisci sa skupa Informatika 2010

14.05.2010.

Prekjuče je na beogradskom sajmu održan naučno-stručni skup Informatika 2010, koji tradicionalno organizuje Društvo za informatiku Srbije. Domaćin je bio Nikola Marković, predsednik Društva, a prisutni su imali prilike da čuju ukupno osam predavanja o različitim IKT temama.

 

Ministarka Jasna Matić je otvorila ovaj skup, istakavši da se nada da će u budućnosti sve više domaćih organizacija učestvovati na konkursima koje raspisuju evropske institucije. Najavila je i otvaranje domaćeg Internet Exchange-a, koji predstavlja dugo iščekivan korak povezivanja domaćih provajdera.

Semantički veb je bio tema rada Jelene Jovanović sa FON-a, koja je objasnila da trenutna slaba struktura Internet stranica i za računare besmisleni linkovi uzrokuju činjenicu da mašine ne prepoznaju podatke na takvim stranicama. U obilju podataka širom Interneta računari u trenutnom stadijumu razvoja veba ne umeju da prepoznaju značenje, te se put od informacija do znanja ponekad produžava u nedogled. Način da se evoluira iz trenutnog stadijuma je razvoj semantičkog veba, koji računarima omogućava da tumače i koriste postojeće podatke, a u cilju pružanja relevantnijih i potpunijih informacija ljudskim korisnicima. Dobra vest je da u poslednje vreme ova tema ubrzano dobija na značaju, te da polako ulaze u javno dostupne tokove i komercijalnu upotrebu.

Portal eUprava je predstavio Damir Baralić, direktor Republičkog zavoda za informatiku i Internet, i to putem „žive“ demonstracije sistema. Predstavio je proceduru za unos novih eUsluga od strane akreditovanih državnih organa, naglasivši da je ta procedura vrlo jednostavna i da se nada da će u skorije vreme biti sve više servisa koji će biti dostupni elektronskim putem. Ovaj portal je vrlo značajan korak za razvoj eUprave u Srbiji, te se nadamo da će sve više državnih organa svoje servise preseliti online, i time smanjiti gužve ispred šaltera. Javna pohvala za opštinu Loznica, koja je praktično omogućila da sve usluge koje građani mogu obaviti fizički u opštini, od skoro mogu obaviti i online putem ovog portala.

Microsoft je imao dva predavanja – prvo je Jovan Milošević predstavio paket Microsoft Office 2010 i neka od njegovih ključnih unapređenja (neki bi dodali da je ta unapređenja Google omogućio svojim korisnicima još godinama unazad), a zatim je Miloš Milosavljević pričao o primeni mobilnih uređaja u distribuiranim poslovnim sistemima.  Ovo drugo predavanje je bilo dosta neuobičajeno u odnosu na klasična Microsoft predavanja – zapravo je bilo prilično informativno u globalnom smislu, skrenuvši pažnju da su mobilni servisi postali realnost i da ih sve više kompanija razvija za sopstvene potrebe poslovanja.

O mobilnosti u heterogenim mobilnim mrežama je pričao Bojan Bakmaz sa Saobraćajnog fakulteta, a Dragan Aleksić je predstavio rad o sistemima za upravljanje bezbednošću informacija. Zanimljivo je da organizaciona zaštita u koju između ostalih stvari spada i obrazovanje i podizanje svesti zaposlenih o značaju zaštite podataka ima veći značaj (80%) u odnosu na tehničku zaštitu (20%), kao i da samo 30% pretnji dolazi spolja, dok ostatak potiče iz same kompanije.

Izuzetno zanimljivo predavanje o korišćenju Facebooka u nastavi književnosti je održala Violeta Kecman, profesor srpskog jezika i književnosti u petoj beogradskoj gimnaziji. Ovaj projekat je uvršten u zvaničnu baštinu UNESCO-a, i zapravo pokazuje koliko nove tehnologije mogu da se iskoriste za obrazovanje i približavanje raznih obrazovnih koncepata mladim ljudima. Poražavajuće je što su metodologije nastave koje se i dalje predaju na domaćim fakultetima i primenjuju u našim školama neprilagođene vremenu u kojem živimo, te se ovakvi pionirski poduhvati mladih entuzijasta zaista neophodni. Ukratko, profesorka je svoje učenike motivisala da na Facebooku naprave profile srpskih romantista (Karadžić, Njegoš, Radičević, Zmaj, Jakšić, Kostić) i na njih postave sve informacije o njima koje smatraju relevantnim. Takav koncept sistematizacije gradiva i kasnijeg „umrežavanja“ velikana srpske književnosti učenici su odlično primili, i formalno dokazali da društvene mreže mogu da imaju vrlo široku obrazovnu primenu.

Poslednje predavanje su održali Aleksandar Đenić i Marko Mladenović, studenti četvrte godine matematičkog fakulteta, koji su predstavili projekat Qlab. U suštini, to je softver zamišljen kao alternativa MathLabu, koji ima široku primenu u strukama koje se oslanjaju na razna matematička izračunavanja. Ono što je izuzetno zanimljivo i pohvalno je način na koji se realizuje projekat – praktično postoji nekoliko timova koji razvijaju pojedinačne komponente paketa, postoje tim lideri koji opet imaju mentore u vidu profesora i predstavnika kompanije Microsoft. Na ovaj način se studentima omogućava bolno nedostajuća praksa (od koje pati naš kompletan obrazovni sistem), te se oni na taj način mnogo kvalitetnije spremaju za izazove koji ih čekaju nakon diplomiranja. Sam Qlab je softver otvorenog koda, a novi studenti se u projekat uključuju tako što neko od postojećih diplomira ili odluči da iz tima istupi.

Ovogodišnji skup „Informatika“ je bio više nego korektan, iako slabije posećen nego prošlogodišnji. Predavanja o semantičkom webu, korišćenju Facebooka u nastavi srpskog jezika i projekat Qlab su meni lično bile najsvetlije tačke, kao primer kako se manje ili više stručne informatičke stvari mogu koristiti za evoluciju široko rasprostranjenih koncepata i obrazovanje i usavršavanje mladih.

Slike sa Informatike 2010 pogledajte u FB albumu.

Autor: Vladimir Trkulja


DODAJ KOMENTAR