ITD ekipa već neko vreme najavljuje zanimljive IT događaje koji se dešavaju u regionu. Po broju i kvalitetu ovakvih događaja izdvaja se Hrvatska i ovom prilikom smo uspeli da obezbedimo i prvi izveštaj jedne kvalitetne radionice koja je održana u Zagrebu. Zahvaljujemo se Lucijanu Blagoniću koji izneo svoje utiske sa radionice, ali i Ivanu Brezaku Brkanu koji nam pomogao da dobijemo ovaj izveštaj.  Nadamo se da ćemo uskoro i mi posetiti neki od brojnih dešavanja u regionu :)

U četvrtak, 18. Lipnja 2009. u poslovnom centru VMD održana je Web Radionica (www.webradionice.com) – prva takve vrste u Hrvatskoj. Predavači su bili Alen Grakalić, široj javnosti ponajprije poznat kao urednik i autor portala CSS Globe koji promiče web standarde i Marko Dugonjić (maratz) koji je sudjelovao na izradi nekih od najposjećenijih portala u Hrvatskoj poput Coolinarike, Tulumarke, Ezadra ili Croportala odnosno stranih poput QBN-a ili Kropa.

 No, ono po čemu je ova radionica bila drukčija je upravo spontan pristup temi o kojoj se govorilo. Obojica predavača su u prisnom okruženju ( i ne samo zato što je Grakalić konstantno spominjao ženu u bikiniju :) ) svim posjetiteljima govorili o svojim iskustvima s domaćim i inozemnim klijentima, ali, što je još bitnije, o svojim iskustvima u radu sa web standardima, dizajnom u Photoshopu i rezanjem stranica.

Pravila web dizajna
Nakon kratkog uvoda od strane organizatora, Alen Grakalić nam je svojom prezentacijom napomenuo na što je potrebno paziti prilikom dizajniranja za web te nam u par crta pokazao svoj proces dizajniranja. Nakon pauze (i dobre kave), Alen se u predavanju osvrnuo na web standarde, što je i dalje vruća tema kod izrade web stranica. Iako su danas web standardi sve više prihvaćeni, bilo je zanimljivo čuti nove argumente o tome kako web standarde približiti klijentima i krajnjim korisnicima.

Marko Dugonjić svojim je predavanjem o pravilnom strukturiranja HTML elemenata razvio zanimljivu diskusiju, budući se raspravljalo o nekim već uvriježenim metodama korištenja. Marko je poseban naglasak stavio na pravilnu upotrebu naslova i strukturiranje sadržaja kroz upotrebu ostalih manje korištenih elemenata poput definition list.

U rezanju (dizajna) je spas!
Nakon pauze za ručak, Marko je krenuo rezati (sliceati) dizajn koji je ranije pripremio. Uz povremene pauze, to je potrajalo oko dva sata. U svakom slučaju, bilo je poučno vidjeti njegov proces rada, na koji način pristupa gotovom dizajnu u Photoshopu te kako donosi odluke što i kako rezati.

Nakon što je Marko završio s rezanjem dizajna, bilo je vremena i za pitanja i odgovore. Sudionici radionice postavljali su pitanja na koja su Alen i Marko zajednički odgovarali. Također, na kraju su se prikupljale i ideje o nekim budućim radionicama poput WordPressa i JavaScripta.

Vrijedilo je posjetiti Web radionice, proširiti poznanstva i upoznati nove ljude iz struke. Nadam se da će uskoro biti novih radionica jer smatram da za njih postoji veliki interes.

Lucijan Blagonić,
www.polarnorth.org

Share and Enjoy:

Tags: , ,

Autor: Jelena Rakić