Tatjana Lukić, dama koju još od BizBazz-a pamtimo po sjajnom predavanju o veb analitici i važnosti upotrebe analitike u strateškom planiranju poslovanja, održala je danas informativno predavanje o načinima da se uspomoć veb analitike poveća profitabilnost e-trgovine.

 

Rezultati tradicionalnog oglašavanja se veoma teško mere, dok se na internetu sve može precizno meriti. Upravo činjenica da se na netu može meriti baš sve dovodi do potrebe da se što preciznije definišu ciljevi i indikatori za merenje. Treba znati šta i kako meriti, a veb analitičari su tu da tumače podatke, daju preporuke i znanje. Po tome se analitika razlikuje od statistike, ipak u Srbiji statistika je popularnija jer se internet poslovanjem još uvek, po Tatjaninim rečima, ne zarađuje mnogo.

Tatjana je navela nekoliko ključnih pokazatelja uspeha za e-trgovinu, a to su: povećanje prodaje, povećanje posećenosti, unapređenje izgleda sajta, povećanje profita marketing kampanjama, razumevanje i segmentacija posetilaca.

Tatjanino predavanje bilo je veoma slično predavanju na BizBuzz-u 2008, mada sa više informacija o e-trgovini i načinima da se analitika poveže s veb analitikom.

Share and Enjoy:

Tags:

Autor: dragana