Vertikalno pretraživanje na ETF-u

19.04.2011.

Prošle nedelje je Aleksandar Bradić iz kompanije Vast.com održao predavanje o vertikalnom pretraživanju na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu. Ono što je vrlo zanimljivo je da ova kompanija servira rezultate pretrage za neke od najvećih pretraživača na Internetu, kao što je Bing ili Yahoo.

 

Aleksandar je studente i one malo starije u prilično punoj sali 61 na ETF-u vrlo kratko upoznao sa firmom u kojoj radi, a zatim prešao na objašnjavanje specifičnosti vertikalnog pretraživanja. Vrlo ukratko – ukoliko tražite informacije o modelima automobila, može se reći da pretražujete Internet po auto-vertikali. Slično tome – informacija o smeštaju u hotelima je još jedna vertikala.

Jedan od najvećih izazova vertikalnog pretraživanje je obrada ogromne količine podataka i serviranje rezultata za manje od jedne sekunde. Kada se u jednačinu ubace simultani zahtevi koje prave višestruki korisnici, jasno je da optimizacija igra vrlo bitnu ulogu. Vast.com barata sa 1TB podataka i dnevno procesuira oko 100 miliona zapisa.

Ukoliko vas zanimaju algoritmi i strukture podataka, treba pomenuti da su u ovoj industriji algoritmi za određivanje relevantnih podataka, odnosno izvlačenje bitnih informacija iz struktuiranih ili nestruktuiranih zapisa vrlo bitna stvar. Tu je i problem definisanja najrelevantnijih rezultata i njihovog rangiranja, gde se u igru uvode i prethodne akcije (klikovi) korisnika.

Za one koji su propustili predavanje, slajdove možete pogledati ovde:

Vast.com ima stalno otvoren konkurs za softverske inženjere. Ukoliko vas ova tematika interesuje, bilo na poslovnom ili akademskom nivou (pisanje radova, praksa), nije loša ideja videti kakve uslove mogu da vam ponude.

Autor: Vladimir Trkulja


DODAJ KOMENTAR