Više od prelazne ocene za prvi Mobile Monday

02.12.2010.

Osim što je to bio Prvi Mobile Monday u Srbiji, to je bio i prvi događaj koji smo organizovali mi, ITDogađaji, to jest organizacija SEEICT, nastala iz ovog sajta. Prvi srpski MoMo održan je 29. novembra u Beogradu, a posetilo ga je više od 100 ljubitelja mobilnih tehnologija.

Prepuna sala centra Leonardo i deo publike koji je na žalost stajao da bi odslušao predavanja, pravi su dokaz za ono što smo pretpostavljali – da u Srbiji postoji zajednica zainteresovanih za mobilne telekomunikacije kojoj su ovakvi događaji zaista potrebni.

 

Sjajna saradnja koju smo započeli sa Nokiom, koja je, kao glavni  sponzor, omogućila da se sve ovo desi, takođe pokazuje da je reč o  atraktivnoj oblasti za Srbiju.

Veoma aktivan Twitter stream i kasnije reakcije na događaj iskazane u anketi govore nam da je MoMo ocenjen dobrom četvorkom, da su predavanja bila zanimljiva, a da posetioci imaju jasne ideje o tome šta bi još želeli da čuju i vide na narednim MoMo događajima.

Na prvom mobilnom ponedeljku govorili smo o stanju na domaćem tržištu telekomunikacija, trendovima i mogućnostima za razvoj mobilnog interneta, o prednostima i manama mobilne naplate i o QT okruženju za razvoj mobilnih aplikacija.

Predavanja su održali Karl Pletčko iz Nokie, Saša Stamenković, autor bloga Svet telekomunikacija i Aleks Čović iz kompanije za mobilnu naplatu, Fortumo.rs. Oni su izneli interesantne informacije i uvide, a evo šta smo mi zapamtili:

Mobilni broadband internet još uvek nije profitabilan. 

Već sledeće godine globalna prodaja smart telefona premašiće prodaju PC-jeva.

Mobilna naplata neće zameniti sve načine plaćanja, ali je veoma zgodna za sitne svakodnevne kupovine, kao što su javni prevoz, parking, servisne informacije, igre i zabavni sadržaji.

Predavanja su dobila dobre ocene posetilaca, kao i konstruktivne  predloge šta bi moglo da bude bolje, a nama su posebno važni komentari o tome šta smo mogli bolje da uradimo u organizacionom i logističkom pogledu.

Šta je moglo bolje?

Prostorija je bila mala za sve koji su želeli da budu deo MoMo-a, pogrešno smo procenili broj posetilaca, verujemo da je to veština koja se stiče iskustvom. Drago nam je što je bila gužva, ali nam nije drago što je bila vrućina i što nisu svi mogli da sednu. Mikrofon nije radio baš najbolje, to ćemo više testirati sledeći put. Internet nije radio baš najbolje. Sledeći put ćemo pažljivije birati saradnike i partnere.

Naša želja i cilj su da razvijamo brend Mobile Monday događaja u Srbiji i damo mu lični pečat. Želimo da pružimo zajednici otvorenu platformu i mogućnost za razmenu ideja, druženje i stvaranje zanimljvih poslovnih prilika. Želimo da čujemo drugačija predavanja i diskusije na nove teme, da u centar zbivanja stavimo neke nove ljude, koji do sada nisu imali priliku da se iskažu u našoj IT zajednici. Drago nam je što se na prvom Momi, kako ga od milošte zovemo, pojavilo mnogo ljudi koje ne poznajemo od ranije.

Drago nam je što smo stekli lepo iskustvo u planiranju i organizovanju događaja, prvi put smo to radili kao ITD tim. Otkrili smo da i u ovim aktivnostima odlično funkcionišemo zajedno i da smo u stanju mnogo toga da uradimo za kratko vreme. Spremni smo za nove poduhvate.

Pogledajte šta Portabl.rs kaže o ovom događaju i kako ga vidi jedan od predavača, Saša Stamenković.

Hvala vam što ste bili sa nama, a mi obećavamo da će sledeći MoMo biti još bolji. Ako želite da nam pomognete – recite nam šta biste vi uradili drugačije i ostavite komentar – kako je vama bilo?

Autor: Dragana Petković


DODAJ KOMENTAR