Vukašin Brnjada i Aleksandar Čović – PopBox.rs

31.10.2009.

Novi servis za oglašivače i medije – popbox.rs treba zvanično da bude pušten do 1. decembra, a Vukašin Brnjada i Aleksandar Čović su predstavili njegov koncept i prikazali kako da pomoću ovog sistema zaradite, odnosno potrošite novac.

 

Sistem funkcioniše na principu popup prozora koji se otvara nakon prelaska miša preko ključnih reči na sajtu. U popup prozoru mogu biti tekstualni linkovi, tekst sa slikama ili kompletan video materijal. Oglašivači biraju ključne reči za koje koje žele da im se oglasi prikazuju putem admin panela za kreiranje kampanja, i nadmeću se u ceni po kliku u slučaju da dva oglašivača žele istu ključnu reč.

Ovaj koncept nije nova stvar, u svetu se tako nešto već prilično dugo koristi (verovatno ste videli dvostruko podvučene linkove na stranim forumima/blogovima). Njegove prednosti su činjenica da ne narušava postojeći izgled sajta i praktično dopunjuje postojeći sistem oglašavanja (baneri, kontekstualno oglašavanje), obezbeđujući dodatnu zaradu vlasnicima sajtova.

Predavači su objasnili da je sistem još u razvoju, ali da ulazi u fazu testiranja budući da sve osnovne funkcionalnosti postoje. Ideja je da vlasnici sajtova zarađuju minimalno između 2 i 3 dinara po kliku (bez gornjeg limita), a da minimum za isplatu bude oko 50 dolara, mada je ta informacija još uvek nezvanična.

Pošto se pojavilo i pitanje mana ovog sistema, predavači su bili dovoljno iskreni da ukažu na najveći problem – a to je dve akcije koje posetilac sajta sa ovakvim sistemom reklamiranja mora da izvede da bi otišao na sajt oglašivača – hoover od 2 sekunde na ključnoj reči, i onda klik na oglas.

Dobro je da na domaćem tržištu ima sve više različitih sistema za oglašavanje. Nadamo se da će PopBox zaživeti i pomoći vlasnicima sajtova da svoj rad dodatno monetizuju.

Autor: Vladimir Trkulja

2 komentara

31.10.2009. @ 18:19

Prvo moram da se zahvalim na reportaži sa bizbuzz-a, ali moram samo da vas ispravim kod jedne jako BITNE stavke, a to je oko raspodele zarade po kliku.
U gore navedenom tekstu stoji citiram “Ideja je da vlasnici sajtova zarađuju između 2 i 3 dinara po kliku”. Zapravo to je minimalna cena koju vlasnik jednog portala moze da zaradi, a visina zarade zavisi direktno od toga koliko oglašivač bid-uje određenu reč.
Pošto je navedeno u izlaganju da je raspodela 50%/50% popbox/medij to znači da medij (web sajt) zaradjuje 50% od ukupne cene klika, što znači da ako primera radi oglašivač bid-uje neku reč 50 dinara vlasnik web sajta će dobiti pola odnosno 25 dinara po jednom kliku! Ovo je jako bitno da svi znate, jer nema limita u visini zakupljivanja neke reči. Bilo bi lepo kada bi ste mogli ovo da izmenite u gore navedenom tekstu, jer je jako “bitna” informacija za medije.

Inače što se tiče IT konferencije imam sve pohvale, kao i za ekipu sajta IT događaji koji su veoma dobro i profesionaln odradili svoj deo posla oko informisanja!

01.11.2009. @ 16:58

Danas je puštena u rad prijava putem pozivnica za ulazak u popbox sistem oglašavanja za sve one koji su zainteresovani da prvi vide sistem kako funkcioniše i radi.

Svi zainteresovani mogu da se prijave putem sledeće URL adrese:
http://www.popbox.rs/pozivnica.php

Naravno ovo možete proslediti svim zainteresovanim webmasterima koji tragaju za dodatnom zaradom kao i oglašivačima koji traže nova polja i klijente za publikaciju svojih proizvoda i servisa.


DODAJ KOMENTAR