WebFest – korak u pravom smeru

26.09.2012.

Prošle nedelje je održana WebFest.me konferencija, koja se drugi put održava u Budvi (Bečićima) i okuplja ljude iz regiona koji se bave Internetom, sa fokusom na startape. Ova konferencija je savršena prilika da se otvori jesenja sezona IT dešavanja u stimulativnom okruženju jadranskog mora, i preporučuje se izdvajanje barem nedelju dana za pred i post konferencijske aktivnosti, i vrlo verovatno poslednje kupanje u moru za ovu godinu.

 

Lokacija održavanja konferencije je i dalje hotel Splendid, koji nudi zaista odlične uslove za 250 učesnika. Publika je bila šarolika – ono što raduje je značajno veće prisustvo crnogorskih studenata, što može biti indikator veće zainteresovanosti i razvoja lokalne startap scene.

Predavanja

Lista keynote predavača je respektabilna – organizatori su se zaista potrudili (i uspeli) da dovedu zvučne govornike, potvrđujući da WebFest drži korak sa regionalnim konferencijama kada je u pitanju kvalitet i zvučnost imena predavača.

Subjektivno najzanimljivije predavanje je održao Haakon Wium Lie (CTO Opere i veliki borac za web standarde), koji je na vrlo zabavan, direktan i nenametljiv način ispričao priču o značaju web standarda i stremljenju ka tome da CSS3 i HTML5 postanu krucijalni činioci daljeg razvoja weba. Filozofija iza njegovog predavanja je da treba praviti web stranice, a ne web aplikacije – jer je veliko pitanje održivosti sadašnjih app platformi, dok je web dokazao svoju postojanost. Video snimak njegovog predavanja možete pogledati ovde.

Zapaženo prisustvo na konferenciji je imao i Startup Chile, odnosno njihova predstavnica Karolina Rosi, koja je predstavila kako je Čile shvatio značaj tehnološkog preduzetništva i napravio hab kroz koji planira da do 2014. godine prođe 1000 startapova. Ukoliko želite da razvijate startap u ovoj zemlji, obezbedite 40.000$ koje ćete trošiti tokom 6 meseci – može se reći da je ovo odlična prilika i jako lep primer kako država može da podstakne ovaj vid preduzetništva.

Pre par nedelja smo imali priliku da pričamo sa Vedranom iz Google Adriatics kancelarije, zadužen za naš region. Najavio je veće prisustvo Google-a na regionalnim konferencijama, što se definitivno ispostavilo kao tačno – Vedran i Joško Mrndže su imali aktivno učešće na Web Festu, gde su predstavili kako njihova kompanija gleda na inovacije i zašto veruju da proizvodi koji se danas razvijaju moraju i u narednih 10 godina da budu u samom vrhu inovacija.

Prošle godine je odlični Nedim Šabić imao zaista zapaženo predavanje o optimizaciji stranica za pretraživače Interneta – Web Fest je ovoga puta doveo još težu artiljeriju, te smo imali priliku da sluušamo Rut Bur iz SEOmoz-a. To je jedno od onih predavanja koja ma koliko dugo da traju imate osećaj da može da se priča još barem nekoliko sati, jer je količina konkretnih saveta, trikova i najboljih praksi zaista impozantna. Očigledno je da ekipa Web Festa mnogo polaže na SEO priču, što mi se mnogo sviđa.

About.me je ponovo bio prisutan na WebFestu, ovoga puta je Rajan Freitas pričao o UX-u, davao savete i detaljno odgovarao na pitanja iz publike. Za pohvalu je i što se tema žena u startapovima (i generalno ICT-ju) pomenula, te je Hajdi Harman pričala o tome kako su organizovali širom sveta geek girl meetupove.

Predavanje koje je dosta obećavalo, ali ipak predugo trajalo je priča o domenima – Lizabet Mek Debor iz Sedo-a. Vrlo je zanimljivo uputiti se u sekundarno tržište domena, odnosno kupovinu/prodaju već registrovanih domena. Imajući u vidu da će se uskoro desiti liberalizacija registracija imena domena, može se očekivati da će sekundarno tržište najverovatnije rasti tokom narednih godina. Par brzih saveta za startapove kada su u pitanju domeni – kratak, da se lako pamti, generički, da jeste ključna reč, da nema crtica i da je komercijalno relevantan.

Takmičenje startapa

Na WebUP takmičenju startapa priliku da predstave svoje startapove (da pičuju) dobilo je 10 startapova – ako se ne varam 1 iz Makedonije, 2 iz Srbije i 7 iz Hrvatske. Pičevi su zvanično bili ograničeni na 3 minuta, ali neki takmiičari su pričali i znatno duže – što je ozbiljan propust, jer se u takvim situacijama prezentacije moraju prekidati. U finale su ušli MediaToolkit, VetCloud i MojaGaraza, a pobednik je – MediaToolkit, koji je realno imao najkompletniji proizvod i ideju šta želi da uradi na TechCrunch Disruptu u Njujorku naredne godine, gde će kao nagradu imati priliku da se predstave.

Ovo startap takmičenje lepo odražava stanje u regionu – dosta ideja i već razvijenih proizvoda iz Hrvatske, Srbija se polako (ali sigurno) budi i izbacije kvalitetne stvari, dok ostatak regiona još uvek spava zimskim snom. Više ovakvih događaja i prilika za pičevanje, te će se i broj startapova i kvlitet pičeva i samih proizvoda sigurno povećati.

Minusi i plusevi

Nije redak slučaj da panel diskusije predstavljaju slabu tačku konferencija. Imajući to u vidu, priličan je rizik otvoriti konferenciju takvom formom, što se na Web Festu i desilo – uvodni panel je najblaže rečeno bio bled i bez jasne poente. Činjenica da jedan od panelista nije bio prisutan, ali panel je bio dosadan, govornici nisu imali međusobnu hemiju koju je moderacija mogla da stvori – i sve ostavlja utisak da bi bilo bolje da smo slušali nekoliko kraćih predavanja, nego nešto

Mislim da je WebFest jedna od prvih konferencija koje imaju svoju aplikaciju za mobilne uređaje (pored Share-a, koji to već godinama radi) – što je za svaku pohvalu. Međutim, sama aplikacija odaje utisak da je tu čisto forme radi, budući da ne nudi bilo kakve dodatne opcije, a i zahteva stalan pristup Internetu, što je ozbiljan fail. Treba imati u vidu da su aplikacije za iOS platformu nešto što se ne može završiti noć pred konferenciju, budući da je za ulazak u Apple prodavnicu potrebno par nedelja. U svakom slučaju, ispravan smer u kojem se ide, samo za naredni put to treba uraditi na pravi način.

Neki od klasičnih problema sa kojima se organizatori suočavaju si u manjoj ili većoj meri prisutni – probijanje satnice i gubljenje jasne ideje ko trenutno drži predavanje je definitivno nešto što svim silama treba izbeći.

Kada su u pitanju pozitivne stvari, one su očigledno dominantne. Pristup Internetu je funkcionisao jako dobro, obezbeđen je prenos uživo za sve koji nisu bili fizički prisutni, video materijal sa svih predavanja je već postavljen, tweet wall je postojao, a posebnu pažnju obratite na fantastične fotke (koje sam iskoristio u ovom tekstu).

Za kraj….

Poređenje sa prošlogodišnjom konferencijom je neminovno – 2011. godine su postavljeni visoki standardi koje je trebalo održati. To je u najvećoj meri i ispunjeno, moj globalni utisak je da je konferencija sazrela, obezbedila publiku koja joj je posvećena i koja očekuje visok nivo predavanja i predavača. Hotel Splendid je već provereno dobro mesto za održavanje konferencija, kombinovano sa septembarskim suncem i plažom (na žalost i kišom ove godine) predstavlja odličan početak konferencijske 2012/13 sezone.

Autor: Vladimir Trkulja


DODAJ KOMENTAR