Odličnu prezentaciju na temu zloupotrebe platnih kartica u Srbiji je odražao Dušan Sikimić ispred odgovarajuće nazvanog Foruma za prevenciju zloupotreba platnih kartica (Privredna komora Srbije).
 Izlaganje je otvoreno sa nekoliko relevantnih statističkih informacija. Broj platnih kartica u Srbiji se bliži cifri od 6 miliona (!), gde debitne učestvuju sa 4.5+ a kreditne 1+ miliona. U Srbiji kartice izdaju 34 banke, od toga Vizu 5, Master 5, Amex i Diners po 1 i Dinu 33. POS terminala ima skoro 60 hiljada, bankomata 2,500, procesnih kuća je 7. Tokom prošle godine bilo je 92 miliona transakcija sa ukupnim prometom od 3,3 milijarde evra.

Aktivnosti Foruma su se fokusirale na unošenje članova u krivični zakonik (‘uz značajan napor’) kojim bi se zloupotrebe i karakterisale kao krivična dela i omogućilo zakonsko sankcionisanje prekršilaca.

Tokom 2007. godine je podnešeno 114 krivičnih protiv 129 lica od kojih su 22 lišena slobode. U 2008. ukupno je izvršeno 75 hapšenja, nakon 410 prijava protiv 256 lica.

Poseban napor je uložen kako bi se se kapaciteti MUP-a doveli do nivoa gde su u stanju da reaguju na informaciju o zloupotrebi. Nakon donacija i radionica koje je sproveo i organizovao Forum došlo se i do toga da je tokom ove godine izvršeno i jedno hapšenje nakon 15 minuta od prve zloupotrebe. Ono što je vredno pomena je da policija reaguje na prijave i iz inostranstva, vezane za zloupotrebe kartica putem Interneta koje originiraju iz Srbije, kao što je prošle godine saznao jedan 12-godišnjak sa Novog Beograda.

Share and Enjoy:

Tags:

Autor: Vukašin Stojkov