biZbuZZ: Upravljanje IT projektima – Jelena Rakić i Vladimir Trkulja

30.10.2008.

Prvo predavanje drugog dana biZbuZZ-a su održali Jelena Rakić i Vladimir Trkulja iz firme YU Build, koji su govorili o Upravljanju IT projektima. S obzirom da na ovo predavanje ne možemo dati objektivan komentar (hint), potrudićemo se da ukratko opišemo o čemu su Jelena i Vladimir govorili…

 

Nakon uvodne priče o projektima, upravljanju projektima i ciklusu IT projekta (teorija, definicije) predočene su specifičnosti upravljanja IT projektima, kao i prednosti projektnog pristupa prilikom poslovanja.

Zatim smo čuli priču o najčešćim problemima prilikom realizovanja IT projekata (loše planiranje, loša komunikacija i loša kontrola kvaliteta), kao i predloženim tehnikama za njihovo prevazilaženje uz nekoliko primera iz prakse.

Na kraju je iznesen zaključak da je pored niza faktora koje treba zadovoljiti da bi jedan IT projekat mogao da se smatra uspešnim, “ključni začin” vera u upravljanje projektima, te da IT projektima treba upravljati ukoliko se radi o ozbiljnim poslovima, zainteresovanim stranama i novcu – i naravno ukoliko želimo da uspešno završimo projekat (u datom roku i u okviru budžeta). S druge strane, ukoliko IT poslove radimo zadovoljstva radi, bez želje da od njih zaradimo i ispunimo rokove i ciljeve – projektni pristup nije neophodan.

Preuzmite slajdove sa ovog predavanja.

Komentarišite ovo predavanje – da li je bilo zanimljivo, imate pohvale ili kritike?

Autor: Vladimir Trkulja

1 komentar

02.11.2008. @ 12:16

Znam da je bilo 9 ujutru ali mogu li oni koji su ustali tako rano da nam napišu da li su se pokajali zbog toga 🙂 ili je bilo korisnih informacija?


DODAJ KOMENTAR