Da li velike firme koriste nove medije? U Srbiji, ne.

22.04.2010.

Drugi dan E-trgovine doneo je više zanimljivih predavanja, a kišno vreme je obezbedilo da i posećenost predavanja bude značajnija nego prethodnog dana. Dušan Knežević je predstavio Google Caffeine, koji predstavlja unapređenje trenutnog Googleovog algoritma za rangiranje stranica i predstavio rezultate do kojih je njegova firma došla praćenjem promene saobraćaja pre, u toku i nakon završetka Caffeine test perioda. Ukratko, starost domena (ali u smislu kontinuiteta jednog vlasnika), PageRank i količina linkova na društvenim mrežama su kandidati da postanu najrelevantniji parametri pozicioniranja na Google SERP stranicama.

 

Jan Sifra je održao odličnu prezentaciju tokom koje je dao konkretne predloge kako pisati korektne i zanimljive naslove koji imaju moć da zainteresuju ljude. Uz odlične slajdove, držanje teme i iznošenje konkretnih saveta, ovo je jedno od par predavanja koje u potpunosti preporučujemo. Obavezno pogledajte video materijal, kada bude dostupan.

Šta deset najvećih kompanija koje posluju u Srbiji radi na svom prisustvu na Internetu prikazala je Dragana Đermanović. Potpuno neočekivano ( 🙂 ), situacija je poražavajuća, a Dragana je fenomenalno zaključila da ljudi treba da prestanu da žive u iluziji da to što imaju lični Twitter, Facebook ili kakav već SM nalog od njih čini new media stratege. Problem sa korporativnim prisustvom na društvenim medijima i generalno online komunikacijom je što se često ne uklapa u organizacionu strukturu preduzeća, odnosno malo postojećih pojedinaca ili sektora neke firme poseduje potrebna znanja, o iskustvu da ne govorimo.

Telenor je otišao najdalje u online komunikaciji, što ne znači da rezultati nisu, u najmanju ruku, daleko ispod onoga što se može očekivati od korporacije takvog kalibra. Vladimir Suvodolac, njihov predstavnik na ovom skupu je bio pun entuzijazma i kroz „interaktivnu“ prezentaciju (šareno != interaktivno) objasnio da Telenor radi na tome da proširi svoj new media tim, i da još uvek traže način da na pravi način iskoriste Twitter. U svakom slučaju, lepo je što se Telenor trudi, ima 15k fanova (lajkera?) na Facebooku i što su za Dan planete imali lepe akcije.

Predstavljen je i servis snajper.rs, i još jednom se pokazalo da se na prezentacijama ne treba oslanjati na to da će Internet zapravo funkcionisati. Torbica je ispričao o želji da omogući medija planerima da dođu do kvalitetnih sajtova koji pokrivaju niše, a da vlasnicima manjih (a kvalitetnih) sajtova omogući da dobiju makar mrvice tržišta Internet oglašavanja.

Lekcije iz online komunikacije i korporativnog prisustva na Internetu je podelio i Peđa Milićević, koji je istakao da firme upadaju u zamku prodaje na društvenim mrežama na dosadan, iritirajući, a nekada čak i nasilan način, umesto da kroz zadobijanje poverenja zajednice omoguće mnogo pozitivnije reakcije. Činjenica je da kompanije gube kontrolu nad time šta se o njima priča, i da zbog takvog trenda svaka, makar i „rubna“ komunikacija (npr. potpisi u zvaničnim mailovima) postaje bitna.

Saša Jovanović je prethodne godine imao dva predavanja, ovog puta mu je jedno bilo dovoljno da ostavi vrlo pozitivan utisak. Pričao je o razlikama između online i offline prodavnica, i izneo stav da se iz offline poslovanja mogu naučiti mnoge stvari koje su više nego primenljive za online prodaju. Konkretni saveti za vlasnike online prodavnica su da svojim potencijalnim kupcima nude detaljne informacije o proizvodu, uz što više „realnih“ slika proizvoda, kao i grupisanje proizvoda i njihovo povezivanje. Ideja je da kupcu koji kupuje jedan artikal bude ponuđen jedan ili više proizvoda koji su međusobno povezani, i za koje postoji velika šansa da je kupac i za njih zainteresovan.

Društvo Srbije za odnose sa javnošću predstavio je njihov predsednik, Miloš Đajić, i istakao njihovu težnju da prošire bazu članova – posebno onih koji su spremni da plate godišnju članarinu J Istakao je da su uradili novi sajt, da koriste društvene mreže, ali da će i te aktivnosti u budućnosti unapređivati.

IT TV produkciju su predstavili Lale Marković i Vladimir Cerić, prikazavši mogućnosti koje Interent televizija nudi preduzećima. U njihovom portfoliju su neke od najvećih IT firmi, za koje materijal snimaju širom sveta.

Efikasno B2B komuniciranje komuniciranje – Web kao mesto sa koga upravljate informacijama je naziv prezentacije koju je Nataša Pavlović-Bujas održala. Prezentacija je u nastavku, ali i bolno realna činjenica da i slajdovi treba da doprinose efikasnoj B2B komunikaciji.

O realizaciji online prodavnica pričali su Tomislav Bilić i Damir Trninić u odvojenim predavanjima, koja su pokazala koliko je vremena i resursa potrebno da bi se jedna online prodavnica postavila na noge. Damir je u toku predavanja pomenuo donesi.com kao primer dobrog servisa dostupnog na mobilnim telefonima – što je već tradicionalno pominjanje ovog servisa u ovakvom kontekstu.

Kako se Internet uklapa u poslovanje modeling agencije, prikazala je Mina Zimonjić. Efikasnije poslovanje kroz korišćenje novih tehnologija, koje za direktan efekat ima uštede u novcu i radnoj snazi, kao i mnogo veću dostupnost informacija kritičnih za njihovu oblast poslovanja (informacije o modelima, npr.).

Vjekoslav Bobar je pričao o eProcurementu, te ukoliko vas ta tema zanima, pogledajte slajdove – možda nađete nešto fascinantno.

Poslednje predavanje je održala Mirjana Vidas-Bubanja sa Beogradske poslovne škole, predstavivši rad „Uslovljenost primene e-poslovanja i ostvarenog nivoa konukrentnosti savremenih preduzeća“. Opet, pogledajte slajdove.

Slike se i dalje redovno uploaduju na FB.

Autor: Vladimir Trkulja

3 komentara

24.04.2010. @ 20:04

Mislim da je besmisleno predstavljati Internet servis na Internet konferenciji bez Interneta. Nadam se da ce sledece godine to biti reseno 🙂

Zamisli kad sam predstavljao kupovinu domena karticama preko Interneta da mi nije radio Internet.

Ovako su posetioci imali ton bez slike 🙂

Neki drugi put cemo prezentovati u full-u!

25.04.2010. @ 20:12

@itdogadjaji.. vidi se da Jan Sifra ima na slajodvima “market samurai” pa se automatski dobije domen sa kim se priča.

pošaljite newsletter, da slučajno nisam pogledao rss zaboravio bih da ste pisali nešto sa etrgovine

26.04.2010. @ 15:59

Slucajno si pogledao RSS?!? :O Od sada, svaki dan da gledas! 😉

Bice Newsletter nakon prvomajskih praznika, pisemo jedan integralni osvrt na E-trgovnu, pa ce sve ici odjednom.


DODAJ KOMENTAR