Microsoft Sinergija 2010: treći dan

18.11.2010.

Jako dobar finiš Microsoft Sinergije 2010 – zanimljiv seminar o Windows Phone 7 OS-u i prilika da se sistem uživo isproba na nekoliko modela HTC telefona su definitivno dobro potrošeno vreme. Ovaj poslednji dan Sinergije protekao je i u znaku Microsoft Project 2010 rešenja, koje je Marko Stevanović prezentovao firmama koje žele da unaprede svoje poslovanje.

 

Microsoftov najnoviji ulazak na tržište mobilnih uređaja

Windows Phone 7 (WP7) je vrlo mlada platforma u čiju je promociju Microsoft uložio mnogo resursa. Na Sinergiji je organizovan seminar „Izazovi nove razvojne platforme“ koji je na vrlo realan i konkretan način prikazao trenutne mogućnosti, ali i nedostatke ove platforme.

WP7 telefoni će se uskoro naći u ponudi domaćih operatera, mada je očigledan problem nepostojanje lokalizacije (što uključuje i unos teksta) i copy/paste. Naravno, sve se to planira za neki skorašnji update platforme, te je zapravo samo pitanje vremena.

U odnosu na prethodne generacije Microsoft operativnih sistema za mobilne telefone, napredak je očigledan. Moderan korisnički interfejs, integracija sa mnogim Internet servisima i vrlo striktno definisana hardverska platforma koja garantuje zadovoljavajuću brzinu korišćenja.

Poseban naglasak je na unos teksta, koji koristi isključivo kapacitivne ekrane i prilagođavanje algoritma ličnim karakteristikama kucanja. Probao sam, subjektivno deluje više nego ok, kucanje je zaista prijatno.

Naravno, sva ova poboljšanja za posledicu imaju nekompatibilnost ove i svih prethodnih verzija MS operativnih sistema za mobilne uređaje. Mala cena iz ugla prosečnog korisnika, treba raskrstiti sa mračnom (i bliskom) prošlošću. Lepo je čuti da je trenutna filozofija WP7 spajanje poslovnog i privatnog korisnika, što podrazumeva jaku integraciju raznih online servisa, bili oni poslovni (Sharepoint, Exchange) ili malo manje poslovni (Facebook, Flickr, razni Google servisi). Prilično upotrebljivo korišćenje MS Office aplikacija se takođe podrazumeva.

Kontraverzno je pitanje multitaskinga koji  fizički postoji u sistemu, ali nije omogućen – mada postoji multitasking za sistemske aplikacije koje Microsoft može u potpunosti da kontroliše, odnosno zna koliko memorije mogu da povuku. Da li će i kada biti omogućen za sve – ne zna se.

Kakvi su utisci nakon 10ak minuta korišćenja 2 različita HTC uređaja sa WP7? Globalno, vrlo pozitivni. Upotrebljivo je, realno intuitivno, hardver je jak i sve uglavnom klizi. Menadžer kontakata je jako dobar, moguće je uraditi uvoz sa FBa, Googlea, Facebooka, a sa nekima raditi i sinhronizaciju. Naravno, tu je i dosta nekih sitnica koje će mnogima biti dealbreaker, tipa nisam uspeo da nađem kako da se filtriraju propušteni/primljeni/odbijeni pozivi, Bing mape su neupotrebljive u Srbiji, a ne postoji ni opcija deljenja 3G/WiFi konekcije drugim uređajima.

Slušao sam i nekoliko predavanja o razvoju aplikacija za WP7, i ukoliko ignorišem tehničke detalje, sledeće stvari su bitne:

 • Postoji SDK koji omogućava razvoj aplikacija putem Visual Studio 2010, ali postoji i  besplatna verzija VS 2010 Express for Windows Phone
 • Otvaranje developer naloga na marketplaceu će koštati 99 dolara (godišnje), uključeno 5 aplikacija, svaka naredna 20 dolara
 • Dostupni su Silverlight i XNA frejmvorkovi za razvoj aplikacija
 • Marketplace će valjda uskoro postati dostupan u Srbiji, mada je tačan datum neizvestan
 • Postoji garbage collector, koji nakon svakog zauzetog MB radi čišćenje
 • Hardversko skaliranje u slučaju aplikacija koje su pisane za niže rezolucije

Poslednje predavanje o ovoj temi je održao Andrej Radinger iz Mobendo d.o.o., objasnivši da će Microsoft nastaviti da podržava Windiows Mobile 6.5.x i da će na njemu zasnivati neke industrijske i specijalizovane alate, dok će WP7 biti fokus za najveći deo potrošača. Na osnovu komentara prisutnih developera, može se zaključiti da oni nisu zadovoljni pravcem kojim Microsoft ide u Moble segmentu, i da se plaše da će za koju godinu imati Window Phone OS koji je skoro po svemu sličan iPhone uređajima.

Verujem da ćete o razvoju WP7 platforme moći da čujete i na narednim MobileMonday Srbija događajima, koje planiramo za narednu godinu.

Upravljanje projektima pomoću Microsoft Project 2010 sistema

Širenje svesti o značaju upravljanja projektima u Srbiji je često Sizifov posao. Dobro je što je poslednjeg dana Sinergije bilo dosta predavanja koja su se bavila ovom tematikom, a ja sam ispratio Marka Stevanovića i Ivana Kocića iz firme ProIT, koji su demonstrirali kako se projektima može upravljati putem MS Project 2010 Professional i MS Project 2010 Server sistema.

Nove verzije ovih programa donose razna unapređenja, tipa:

 • TeamPlanner, koji omogućava jednostavno prebacivanje taskova između resursa
 • Mogućnost „ručnog“ planiranja, kada ne morate uneti egzaktnu dužinu trajanja aktivnosti, već može biti nešto tipa „pitaj Peru“
 • Portfolio Server je postao deo Project Servera i sada se dosta lakše koristi
 • Project Server je sada 64bit aplikacija, što znači da zahteva 64bit infrastrukturu, i ima ozbiljne hardverske zahteve

Marko je istakao da proces implementacije bilo kog softverskog sistema upravljanja projektima mora da ima punu podršku top menadžmenta, jer je u suprotnom osuđen na propast. Prisutni su čuli i savete kako instalirati MS Project Server 2010, kao i predložene hardverske i dodatne softverske konfiguracije.

Na kraju, ukoliko ste kao učesnik na projektu zainteresovani da vaša firma počne da koristi EPM (Enterprise Project Management) rešenja, objasnite vašem šefu da će putem takvog sistema moći da:

 • dobije bolju analizu troškova
 • lakše ostvaruje definisane ciljeve
 • jedostavnije i brže prati šta zaposleni rade

Vannastavne aktivnosti

U više navrata sam tokom prethodna tri dana primetio da je Press centar sablasno prazan. Pošto su mi današnja predavanja posrkala bateriju, svratih tamo da se „dopunim“. Bilo bi lepo kada bi bilo lako dostupnih strujnih utičnica, budući da verovatno neki od novinara imaju i laptopove, a zavlačenje ispod stola nije baš zgodno. Takođe, pokušaj odlaska na facebook.com redirektuje na microsoft.com, što u mom slučaju pokušaja kačenja slika sa Sinergije na našu FB stranicu nije OK, naročito posle predavanja o WP7 i njegovoj integraciji sa ovom društvenom mrežom.

Već sam se navikao na Doncafe 4 u 1, koji odlično dođe na kratkim sastancima u pauzi između predavanja. To je jedna od baš lepih interaktivnih momenata Sinergije, pored Xbox-a i Kinetica, tramboline, partnerskih nagradnih igara i gomile računara sa dobrim linkom ka Internetu – još samo da je i WiFi radio kako treba.

Treći dan Sinergije mi je bio najzanimljiviji, verovatno zato što sam izabrao predavanja sa temama koje me interesuju. To je pravilo i glavni utisak sa Sinergijeza svakoga ima po nešto, jer će i najlošije odrađeno predavanje sa kvalitetnim tehničkim informacijama imati svoju publiku.

Deseta Sinergija je završena, ostaje da se utisci slegnu, što očekujem da će se desiti tokom vikenda. U međuvremenu pogledaje forografije, i ostavite vaše utiske, naročito ukoliko ste isprobali Windows Phone 7 uređaje.

PS Pogledajte i utiske sa prvog i drugog dana Microsoft Sinergije 2010.

Autor: Vladimir Trkulja

2 komentara

Aleksandar Petkovic
18.11.2010. @ 23:03

Ima jos dosta toga sto ovde nije navedeno, a sto je uzasno lose kada je u pitanju ova nova platforma. Verovatno nije ni pomenuto na predavanjima…
Evo i nekih primera:
– Windows Phone 7 platforma je totalno slepa za sve sto je razvijano za Windows Mobile 6.5
– PowerPoint u officeu ne omogucava izradu prezentacija vec samo njihovo pregledavanje
– Editovanje u Wordu je toliko siromasno da je to zalosno za kompaniju koja je IZMISLILA Word! Recimo, bitna stvar je da u Wordu mozes da izaberes cak 4 razlicite boje za svoj tekst!
– Za razliku od Facebook, Twitter aplikacija ne postoji!!!
– Mogucnosti mobilnog advertismenta koje su ugradjene u sistem su totalno prilagodjene SAMO onima koji ce slati te reklame korisnicima, dok korisnici bukvalno nemaju nacin da te reklame ne zele da vide ili primete. Cak i oni najuporniji u svojoj nameri da pobegnu od ADa, to nece moci da urade osim da ugase telefon.
– Nepostojanje clipborda i nemogucnost multitaskinga ovog “pametnog” telefona je nesto sto svakako necu da zaboravim, a sto je ipak navedeno kao (jedini) nedostatak ove nove platforme u koju je sasuto toliko puno para.

Zbog trenutne situacije na ovom polju, gde su Google i Apple daleko daleko ispred Microsofta po svim parametrima, Microsoft koji sa ogromnim kasnjenjem ulazi u ovu vec izgubljenu borbu nema apsolutno nista cime bi privukao developere da krenu da razvijaju aplikacije za ovu platformu, osim da im se PLATI kako bi radili na njoj.
Medjutim, halapljivi Microsoft trazi da im developeri plate 100 $ godisnje kako bi razvijali aplikacije za deo od jedva 3% market share-a koliko Windows Phone 7 trenutno poseduje u svetu!
Kao sto su developeri lepo primetili, ovim tokom, za koju godinu ce liciti na iPhone…samo, po mom misljenju, ta godina nikad nece doci jer Windows Phone 7 UKOLIKO ne bude na poseban nacin motivisao developere da rade na toj platformi (novcanicama), NIKAD nece mocu da uhvati korak sa Google i Apple telefonima.
Jednom recju, ova platforma je osudjena na propast i sav (ogroman) novac ulozen u nju je bacen u vetar. Ne bi bila ni prva, ni poslednja stvar koju bi Microsoft povukao sa trzista zbog losih rezultata.
Ipak, neka im je sa srecom!
Amin.

Lisica
19.11.2010. @ 19:38

@aleksandar

PowerPoint prezentacije zaista ne mogu da se kreiraju na telefonu, ali zaista ne mogu da zamislim da ce neko to da radi na telefonu! Po meni je korisnija opcija ta sto prezentacije mogu da se prikazuju na drugom ekranu sa telefona i da uopste ne stuca ni kompleksnija tranzicija.

Slazem se da bi u Wordu moglo biti vise opcija, ali i sadasnja lista nije losa, a uz to prikazuje sva formatiranja iz desktop verzije pravilno.

Naravno, niko nikome ne brani da napravi aplikaciju koja ce da ima vise word i powerpoint opcija.

Twitter aplikacije postoje, samo sto nisu integrisane u sam OS telefona kao sto je facebook, ali ovo je samo privremeno stanje jer je u planu i kompletna twitter intergacija.

Reklamiranje na aplikacijama ce verovatno smetati nekima, ali ce samo trziste da pokaze koliko ce korisnici hteti da vide reklame u okviru aplikacaija i ukoliko neki programi budu imali previse reklama niko ih ni nece koristiti. Ova vrsta reklamiranja je samo dodatne mogucnost developerima i na njima je da odluce da li zele da je koriste.

iPhone nije imao c/p 4 godine, a WP ga nece imati samo 4 meseca.

Multitasking je vec najozbiljnija zamerka koju i ja mogu da uputim. Do skora sam kritikovao iPhone zbog toga. Receno je da se radi na tome, ali datumi nisu spomenuti.


DODAJ KOMENTAR