Web Fest radionica Online pravo – Da li je u Srbiji neko kažnjen zbog spama?

12.11.2009.

Danas su u Colonial Sun-u počele radionice koje se odvijaju u okviru Web Fest takmičenja za najbolje regionalne web projekte. Tema današnje radionice je bila veoma zanimljiva i aktuelna, a o njoj se veoma malo govorilo na konferencijama na kojima smo do sada prisustovali – Online pravo i svi pravni aspekti poslovanja na intenetu.

 
Posle uvodnog sponzorskog predavanja Bojane Jovović, menadžerke prodaje za biznis korisnike u Telekomu (pohvale za to što predavanje bilo kratko 🙂 ) na scenu su izašli Andrej Prekajski i Dušan Stojković iz advokatske kancelarije Stojković Prekajski (a kako bi se drugačije zvala kancelarija 🙂 ).

Dušan Stojković se fokusirao na problem zloupotrebe domena na internetu i izneo podatke da u svetu ima ukupno 18 miliona registrovanih domena, a u Srbiji je registrovano oko 52 hiljade .rs domena. Zlouptrebe domena se generalno mogu podeliti u tri kategorije. Prvi oblik je parkiranje i podrazumeva uzimanje domena određenog brenda bez postavljanja sadržaja na njemu. Kod drugog oblika je najveći problem je razvodnjavanje brenda (uzet domen sa poznatim imenom ali se na njemu na primer predstavlja cvećara, a brend je vezan za automobilsku industriju) i treći i najgori oblik je ocrnjavanje (na tom domenu je postavljan sadržaj koji direktno ocrnjuje brend pod kojim imenom je i registrovan domen).

Andrej Prekajski je u svom delu prezentacije govorio o zaštiti brenda na internetu i zloupotrebama koje su moguće. Andrej je izneo nekoliko primera i otvorio pitanje odgovornosti određenog sajta za oglase koji se na njemu prikazuju. Na pitanje da li je vlasnik sajta odgovoran za prikazivanje poruka u oglasnom prostoru koji on praktično samo iznajmio, Andrej je odgovorio da ako ste upozoreni da se u oglasu radi o prevari i ako na to ne reagujete, vi kao vlasnik sajta ste praktično saučesnik u prevari. Andrej je savetovao i blogerima da kontrolišu komentare na svom blogu jer i oni na neki način snose odgovornost kao neko ko je omogućio da se taj komentar nađe tu.

Posle uvodnih prezentacija krenuo je deo pitanja i odgovori. Interesantna tema o kojoj se na sličnim konferencijama do sada nije govorilo doprinela je tome da ovaj deo bude veoma interesantan i sa velikim brojem pitanja. Najviše pitanja postavljeno je preko twittera od učesnika koji su prezentaciju pratili preko live streaminga.

Na konkretno pitanje Vladana Zirojevića o zaštiti domena dobili smo odgovor da ako imate registrovani znak koji upotrebljavate na internetu imate pravo i da štitite svoj brend pa se tako i u ovom slučaju ovo se može posmatrati kao korišćenja vašeg ugleda i to je sasvim je dovoljno za spor.

Na pitanje Dejana Bizingera da li je neko u Srbiji kažnjen zbog spama dobili smo odgovor da po zakonu o oglašavanju to može da se podvede pod nenaručene poruke ali da oni ne znaju da je neko u Srbiji do sada kažnjen zbog toga.

Sličan odgovor smo dobili i na pitanje da li blogeri mogu da tuže novinara ako im je na primer ukrao sliku sa bloga. Ako bloger može da dokaže da je fotografija njegovo autorko delo ima prava da traži nadoknadu ali i ovo pitanje još uvek nije testirano u praksi tako da dok nešto ovako ne završi na sudu imaćemo samo “mišljenja stručnjaka”. Posle ovoga mi projekat KradiMamu još više ima smisla 🙂

Bilo je još dosta zanimljivih pitanja na koja smo dobili više ili manje konkretne odgovore, a da ne bismo sve prenosili ovde pogledajte snimke koje su organizatori Web Festa već postavili.

Sutra od 14h se nastavljaju radionice, a tema je Internet marketing. Predavači će biti Dr. Nikos Dimitriadis iz Executive group, Jelena Jovanović iz Etargeta i Milan Jovanović Strongman. Preporučujemo vam da se odvojite od svojih računara i uživo ispratite sutrašnja predavanja naročito nakon informacije od strane organizatora da su radionice za blogere i članove internet zajednice besplatne. Dođite da se družimo 😉

Fotke sa današnje radionice možete pogledati na našoj Facebook strani.

Autor: Jelena Rakić


DODAJ KOMENTAR